Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Adopteer een leegstaande kerk

Nieuw project voor herbestemming kerkgebouwen

in Nieuws

Vandaag start het project 'Adopteer een kerk', met als doel om beheerders van leegstaande kerken te helpen het gebouw goed te benutten.

De komende tien jaar dreigen rond de tweeduizend kerken leeg te komen staan. Naast een monumentale status, hebben kerken vaak veel culturele en sociale waarde voor de omwonenden en betrokkenen. Herbestemming van zo’n bijzonder gebouw is echter lang niet altijd zo gemakkelijk. Voor de stichting Behoud en Herbestemming Religieus Erfgoed en BOEi – een onderneming voor restaureren en herbestemmen van erfgoed – was dit reden genoeg om het adoptieproject te starten.

Waar beginnen?
In het project worden mensen uit de buurt, de eigenaren en anderen met ideeën voor herbestemming bij elkaar gebracht. Een expertgroep van BOEi denkt mee en geeft advies. "Veel mensen willen zich best inzetten voor een kerkgebouw maar weten niet goed waar ze moeten beginnen", licht Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur van BOEi toe in het Nederlands Dagblad. "Wij helpen hen. Want als een kerk niet wordt gebruikt, gaat het gebouw hard achteruit.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Aanbiddingsleider in de dop

Joëlle Post

kerk
Kerk in VS wil geen mannelijke verwijzing naar God

Kerk in VS wil geen mannelijke verwijzing naar God

'God als man is een beperking van ons begrip van God'

Joëlle Post

kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips