Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Absurde film over God als lesmateriaal

‘Le Nouveau Testament’ roept vragen op

in Mediatips

Hoe reageer je wanneer er een film in bioscopen draait waarin God op een idiote manier wordt afgeschilderd? Een Belgische universiteit gebruikt de film als lesmateriaal. Kerken zien ook aanknopingspunten.

Waar gaat Le Nouveau Testament over?
In deze film wordt God afgebeeld als iemand die in een migrantenwijk in Brussel woont. Hij heeft een vrouw en een dochter. Volgens het filmverhaal schiep hij in het begin niet de Hof van Eden, maar het hedendaagse Brussel. God is in de film een sadist die rampen bedenkt en die rottigheid uithaalt. Zijn zoon is van de bovenste verdieping neergedaald en probeert de schade te herstellen die zijn vader beneden heeft aangericht.

Enthousiaste reacties
De reacties op de absurde komedie zijn overweldigend. Het publiek is razend enthousiast. De film is inmiddels al een aantal keer in de prijzen gevallen. In Texas kreeg het de prijs voor de beste komische film. Ook is de film door de Belgen als Oscarinzending voorgedragen. 

De film is niet alleen absurd
Naast het verhaal van een sadistische God komen er meer onderwerpen in de film aan de orde. De regisseur van de film, Jaco van Dormael, vertelt dat mensen die veel klappen in hun leven hebben opgelopen er in de film juist beter uitkomen. “Ze worden groot, mooi en graag gezien”.  

Stof tot nadenken
De Katholieke Universiteit in Leuven gebruikt de film als lesmateriaal. De bespreking van de film is in het lesplan van de universiteit opgenomen. Studenten worden onder andere gevraagd na te denken over het beeld dat zij zelf van God hebben. Le Nouveau Testament levert voldoende stof tot nadenken op. Dat vindt de Belgische redactie van Kerknet ook.

Vanaf vandaag (5 november) draait de film Le Nouveau Testament in de Nederlandse bioscopen. Nu is het wachten op de Nederlandse reacties…

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Gratis challenge over het horen van Gods stem

Gratis challenge over het horen van Gods stem

31 dagen lang elke dag een mail bij het boek 'Gods stem horen' van Hanneke van Dam

23 oktober 2018
Groot nieuws: een nieuw godsargument!

Groot nieuws: een nieuw godsargument!

'Diverse ervaren filosofen bevestigen dat het argument zeer solide is'

Reinier Sonneveld

31 augustus 2018
Alain Verheij is verslaafd aan verhalen vertellen

Alain Verheij is verslaafd aan verhalen vertellen

‘Theoloog des Twitterlands’ zoekt graag de spanning op

Reinald Molenaar