Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Vaticaan bezint zich op relatiezaken

Synode over hertrouwen, homoseksualiteit, abortus en condooms

in Geloven

Drie weken lang praten over hoe de kerk om moet gaan met gescheiden mensen die willen hertrouwen, homoseksualiteit, abortus en voorbehoedsmiddelen. Dit is de taak van 270 bisschoppen uit de hele wereld die komende tijd hiervoor in het Vaticaan verblijven.

De aftrap van deze bisschoppensynode over huwelijks- en familiezaken start zondag met een feestelijke mis in de Sint Pieter in Rome. Moeilijke thema's rond relaties komen aan bod. Beslissingen worden niet verwacht van de vergadering, waaraan ook leken en experts deelnemen.

De kerkvorst gaf wel vast een voorproefje door in zijn preek te stellen dat het huwelijk niet kan worden ontbonden volgens de katholieke leer. Toch waarschuwde hij voor een ,,kerk met gesloten deuren'' als het gaat om echtscheidingen.

Paus Fransiscus publiceert op de slotdag op 25 oktober wel een slotverklaring.

Priester ontslagen
De synode komt op een toepasselijk moment, nu vorige week een homoseksuele priester in het Vaticaan is ontslagen. De 43-jarige Krzystof Charamsa was in een interview met de Italiaanse krant Corriera della Sera uit de kast gekomen. Hij zei dat het beleid van de Heilige Stoel moest worden herzien.

Het Vaticaan heeft in een verklaring laten weten dat de aanleiding voor zijn ontslag niet zijn seksuele voorkeur was, maar een interview en geplande demonstratie. Die acties waren volgens het Vaticaan ,,ernstig en onverantwoordelijk''.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

13 juni 2018
Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

‘God was trots op jouw vader’

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

Paus wil Lamborghini Huracán niet; wordt verkocht voor het goede doel

Gert-Jan Schaap

6 april 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’