Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Plasterk: 'Zondagswet niet afschaffen'

'Zondagswet van belangrijke symbolische waarde'

in Christelijk Nieuws

De Zondagswet blijft voorlopig bestaan, als het aan minister Plasterk ligt. Intrekking kan volgens de minister juist leiden tot strengere regels voor activiteiten op zondag. Plasterk gaat hiermee tegen de wens van de kamer in, die de wet juist af willen schaffen.

In 2012 kreeg de VVD samen met D66 een meerderheid achter zich voor de afschaffing van de Zondagswet. D66 vindt dan ook dat Plasterk dit gewoon moet uitvoeren, aldus het ND. De minister heeft extra onderzoek naar de wet gedaan en schrijft in een Kamerbrief dat hij bij zijn standpunt blijft.

Zondagsrust

De Zondagswet werd in 1953 ingesteld om ervoor te zorgen dat de zondagsrust en kerkdiensten niet worden verstoord. In de Zondagswet staat dat evenementen voor 13.00 op zondag niet toegestaan zijn. 

Symbolische waarde

Uit het onderzoek blijkt dat de Zondagswet in de praktijk maar weinig wordt toegepast. Ongeveer de helft van de gemeenten blijkt geen gebruik te maken van de wet. Daarnaast is bescherming van godsdienstuitoefening en de eredienst vastgelegd in de grondwet. Toch vindt Plasterk het belangrijk dat de Zondagswet blijft bestaan. Dit vanwege de ‘belangrijke symbolische waarde’ die de wet voor sommige bevolkingsgroepen heeft. Daarnaast blijkt er onder de burgemeesters geen breed draagvlak te zijn met betrekking tot een intrekking van de zondagswet. Ten slotte kan afschaffing leiden tot lokale spanningen – wat als gevolg kan hebben dat er nog strengere regels komen. 

Bron: Rijksoverheid
Foto: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons