Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

'Gij zult overspel plegen'

Bijbel met misdruk wordt geveild

in Geloven

De bekende King Jamesbijbel uit 1631 waar een wereldberoemde misdruk in staat wordt in november geveild bij Bonhams in Londen.

In de Engelstalige Bijbel is bij het zevende gebod het woordje 'niet' weggevallen. Daardoor staat er ineens 'Gij zult overspel plegen'.

Pas een jaar nadat de eerste duizend exemplaren waren gedrukt, kwam de fout aan het licht. De drukkers Robert Barker en Martin Lucas werden in opdracht van de Engelse koning voor het gerecht gesleept. Ze werden veroordeeld tot een boete van 300 pond en moesten hun drukkerslicentie inleveren.

De oplage moest worden vernietigd, maar naar verluidt hebben tien exemplaren dat overleefd. Overigens is wel gesuggereerd dat de fout opzettelijk is aangebracht door een concurrent

Naar verwachting brengt de bijbel omgerekend meer dan 20.000 euro op, bericht The Guardian.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons