Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

‘Ga jij maar met je meisje in een hutje op de hei wonen’

Rikkert Zuiderveld over Socialisme en Christendom

in Nieuws

Hij bleef het pacifisme zijn hele leven trouw. Het volgen van Jezus speelt daarin een rol, maar ook zijn humanistisch-socialistische opvoeding, stelt Rikkert in De Linker Wang, het tijdschrift van GroenLinks over religie, politiek en samenleving.

‘Socialisme en christendom hebben in beginsel meer met elkaar gemeen dan mensen vaak beseffen. Kijk naar de christengemeenten in de eerste eeuw. Alle bezittingen werden onderling verdeeld, dat lijkt toch veel op het socialistische ideaal', stelt muzikant, maatschappijcriticus en woordkunstenaar Rikkert Zuiderveld (1947).

De Linker Wang
De Linker Wang is de religiewerkgroep van GroenLinks en organiseert bijeenkomsten over religie, politiek en samenleving en geeft het gelijknamige tijdschrift uit. Met deze maand aandacht voor Rikkert, die opgroeide in een socialistisch en pacifistisch nest.

Als jongeman wist Rikkert de militaire dienstplicht te ontlopen en werd afgekeurd om ‘psychologische redenen’. ‘Ga jij maar met je meisje in een hutje op de hei wonen’ kreeg hij te horen. Samen met 'zijn meisje' Elly schrijft hij al jaren (christelijke) liederen voor kinderen en volwassenen.

Grote Broer
Op de vraag wie Jezus voor hem is, antwoordt Rikkert: ‘De afdruk van Gods wezen, een Grote Broer. Zo komt wat ver weg is, dichtbij. Door de mens-wording van God, kunnen mensen Zijn kwetsbaarheid ervaren.

Rikkert verbaast zich wel over de weerstand die zijn geloof in Jezus oproept:  ‘Bijna iedereen is het erover eens dat Jezus zo ongeveer de meest hoogstaande figuur uit de geschiedenis is. Wie zegt een volgeling van Hem te zijn, wordt als achterlijk beschouwd.'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

100 jaar SGP

100 jaar SGP

Van een partij die vooral tégen dingen was, naar een partij die aan tafel zit

SGP 24 april 2018
Waarom moet het beeld van het traditionele gezin gesloopt worden?

Waarom moet het beeld van het traditionele gezin gesloopt worden?

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink

Hoe belangrijk is geloof voor de ChristenUnie?

Hoe belangrijk is geloof voor de ChristenUnie?

Zorgen bij Wetenschappelijk Instituut over identiteit

Sjoerd Wielenga

politiek en... 23 maart 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’