Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Merkels moed

'Ga naar de kerk en lees je bijbel'

in Nieuws

Moet je als christen bang zijn voor islamisering? Met al die nieuwe vluchtelingen? Een Zwitserse legde de vraag plompverloren voor aan de ‘politiek leider van Europa’. Want zo mag je de Duitse bondskanselier intussen wel zien. Angela Merkel is niet alleen de leider van het belangrijkste Europese land, maar ook de leider die al een tijdje de toon aangeeft. Waar anderen graag problemen benoemen, ziet zij ook een uitweg.

Algemene Beschouwingen
Zoals in Bern. "Hoe denkt u onze christelijke cultuur te beschermen als er zoveel moslims bijkomen?" wil de Zwitserse weten. Wat Merkels antwoord al bijzonder maakt, is dat ze gewoon recht uit het hart spreekt, zoekend, heel eenvoudig. Zo anders dus dan al die opgewonden retoriek bij onze eigen Algemene Beschouwingen, waar je nu letterlijk met andere ogen naar gaat kijken. 

Maar vooral wát ze zegt, maakt haar antwoord bijzonder. Waar maken we ons zorgen over, houdt ze haar publiek voor. Hebben we niet juist allemáál de vrijheid om ons geloof te belijden? Waarom maken we ons druk over mensen die voor hun religie durven uitkomen, als we zelf zo weinig raad weten met onze vrijheid?

Bang voor islamisering? Je zou eens wat vaker naar de kerk moeten en ook je Bijbel weer eens lezen, zo gaven de media haar toespraakje weer. Het zou goed zijn als we zelf onze christelijke traditie weer eens wat beter zouden kennen.

Hoop
In werkelijkheid zei ze nog iets belangrijkers. Vooral als je haar woorden afzet tegen de dagelijkse portie griezelverhalen, die graag doen alsof al die vluchtelingen óns komen bedreigen. Klinkklare hoaxes zijn het, opvallend vaak. Merkel maakt er korte metten mee: ‘komisch’ vindt ze die bangmakerij. 

De politiek commentator van Trouw noemt haar optreden daarom 'moedig en een lichtend voorbeeld voor al te bange Nederlandse christendemocraten'. Maar Merkels moed stoelt nog op iets anders. Haar moed is namelijk de moed van de hoop. Ze zegt het letterlijk: 'het ergste wat ons kan overkomen, is dat we ons laten regeren door de angst'. Culturen en landen die vanuit angst leven, hebben geen toekomst.

Kun je onze christelijke cultuur ‘verdedigen’ door juist de inhoud te ontkennen? Bescherm je ons geloof door het te verloochenen? Nee dus, en Merkel weet het. Wie zich zorgen maakt om het christelijke Europa, mist juist de kern van het evangelie. Hoop kan je van die angst bevrijden en opent nieuwe wegen. Niet alleen voor vluchtelingen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Immigratiedienst moet bekeerlingen beter behandelen

Immigratiedienst moet bekeerlingen beter behandelen

Staatssecretaris geeft gehoor aan kritiek belangenorganisaties

vluchtelingen 5 juli 2018
Koffiedrinken met een vluchteling

Koffiedrinken met een vluchteling

Vluchtelingen schenken een 'bakkie' op Wereldvluchtelingendag

vluchtelingen 20 juni 2018
'Nacht van de Vluchteling': wandelaars halen veel geld op

'Nacht van de Vluchteling': wandelaars halen veel geld op

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 25)

Bart van Delen

christelijke... 18 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’