Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Amerikaanse weiger-ambtenaar vrijgelaten [update]

Ambtenaar wil niet meewerken aan homohuwelijk in Kentucky

in Nieuws

Een ambtenaar in de Amerikaanse staat Kentucky is door de rechter achter de tralies gezet omdat ze weigerde 'om godsdienstige redenen' mee te werken aan het sluiten van een homohuwelijk. Inmiddels is ze afgelopen dinsdag vrijgelaten.

De gemeentesecretaris van Rowan County - Kim Davis - moest naar de gevangenis omdat ze geen gevolg heeft gegeven aan een gerechtelijk bevel om homohuwelijken goed te keuren. Ook weigerde ze een voorstel om haar plaatsvervangers te machtigen de huwelijken alsnog mogelijk te maken. Als ze daarin had toegestemd had ze mogelijk vrij kunnen komen.

Ongehoorzaamheid
Via haar advocaat laat ze weten dat ze niet wil dat er onder haar verantwoordelijkheid als gemeentesecretaris toestemming wordt gegeven voor homohuwelijken. Ze motiveert haar weigering op haar 'religieuze geloof en vrijheid'. De rechter vond haar geloof geen plausibel verweer en stuurde haar naar de gevangenis. "De rechtbank kan bewuste ongehoorzaamheid aan haar gerechtelijk bevel niet vergoeilijken. Je moet mensen niet de kans geven om zelf te kiezen welke bevelen ze volgen en welke niet."

Absurd
Kim Davis zei op de zitting dat ze niet geaarzeld had om haar geloof te volgen: "Ik hoefde er niet over na te denken. Ik had geen keus. Het huwelijk is een instelling tussen man en vrouw."
Volgens Rand Paul, een republikeinse presidentskandidaat uit Kentucky, zei tegen CNN dat het "absurd is om iemand in de gevangenis te gooien voor het gebruiken van haar religieuze vrijheden."
Een aanhanger van Davis, de 73-jarige Danny Kinder, ziet het somber in. "De rechten van de christenen worden afgepakt. Ze zijn te ver gegaan. Ik heb ervoor gebeden, en nu moeten we het overgeven aan God."

UPDATE
09-09-2015
Kim Davis is afgelopen dinsdag vrijgelaten nadat ze vijf nachten in de cel heeft doorgebracht. Buiten de gevangenis stonden duizenden supporters met spandoeken en Bijbelteksten te wachten, evenals de Republikeinse presidentskandidaten Mike Huckabee en Ted Cruz. Davis moet zich later nog wel voor de rechter verantwoorden. Ook loopt ze de mogelijkheid om opnieuw opgesloten te worden indien ze blijft weigeren om homohuwelijken te sluiten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Moet ik mijn kind laten vaccineren?

Moet ik mijn kind laten vaccineren?

'Mijn kind werd doodziek van mazelen door een niet-ingeënt kind'

Miriam Duijf

16 september 2018
Jannica leeft dankzij een nieuwe lever

Jannica leeft dankzij een nieuwe lever

'Orgaandonatie is ingrijpend, maar je kunt er iemand mee redden'

Femke Taale

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

13 juni 2018