Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Yad Vashem eert schrijfster en dominee

Echtpaar 'rechtvaardigen onder de Volkeren'

in Geloven

Het echtpaar Johanna Schipper-Kuiper en dominee Klaas Abe Schipper krijgt postuum de Yad Vashem-onderscheiding 'Rechtvaardigen onder de Volkeren'. Zij waren bij de eersten die in verzet kwamen tegen het antisemitisme en acties ondernamen om Joden te redden van de nazi's. Volgens de ambassade van Israël "overleefden zij de Tweede Wereldoorlog, maar stierven aan de gevolgen".

Johanna was theologe en schrijfster van een kinderbijbel. Klaas Abe, met wie ze op latere leeftijd trouwde, was dominee. Op hun pastorie hielden ze Joodse onderduikers verborgen. Klaas Abe werd gearresteerd bij een inval waarbij ook vier onderduikers werden gevonden, terwijl Johanna van huis was om valse persoonsbewijzen te halen.

Klaas Abe overleed na een langdurige ziekte in 1949, Johanna in 1956. De onderscheiding wordt op 24 augustus in Oosthuizen in ontvangst genomen door hun kleindochter Maya.

Het Yad Vashem Instituut in Israël werd in 1953 opgericht ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook eert het instituut mensen die op een bijzondere wijze hebben bijgedragen aan het redden van Joden. Wereldwijd zijn meer dan 25.700 mensen geëerd, onder wie 5450 Nederlanders.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Is Europa nog veilig voor Joden?

jodendom| Is Europa nog veilig voor Joden?

Onderzoek: Joden in Europa krijgen vaker met antisemitisme te maken

11 December 2018
Joodse organisatie doet voorstellen tegen antisemitisme

jodendom| Joodse organisatie doet voorstellen tegen antisemitisme

‘Waarschuw in het Nieuwe Testament tegen antisemitische teksten’

29 November 2018
In België kunnen Joden nu koosjere whiskey drinken

jodendom| In België kunnen Joden nu koosjere whiskey drinken

Whiskey met een kasjroetstempel

15 November 2018