Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Waldenzen kunnen RK-Kerk niet vergeven

Paus vraagt vergeving om honderden jaren vervolging

in Nieuws

De Waldenzen en methodisten in Italië kunnen niet ingaan op het verzoek om vergeving dat Paus Franciscus namens de Rooms-Katholieke Kerk heeft gedaan. De geloofsgemeenschap werd na haar ontstaan in de twaalde eeuw al snel beschuldigd van ketterij en is honderden jaren vervolgd.

Als eerste paus bezocht Franciscus eind juni een kerk van de Waldenzen. "Ik vraag u namens de Katholieke Kerk om vergeving voor al het onchristelijke, ja, alle onmenselijke handelingen en instellingen die we in de geschiedenis tegen jullie in stelling gebracht hebben'', zei hij toen.

De Waldenzen waarderen de spijtbetuiging van de paus. Ze hebben de “vraag om vergeving met groot respect en niet zonder emotie ontvangen, (…) maar dat staat ons echter niet toe om te spreken namens diegenen die hun getuigenis voor het evangelische geloof met bloed en ander lijden hebben betaald en om in hun plaats vergiffenis te schenken", schrijven de 180 deelnemers aan de synode gister in een korte brief.

Moeilijke relatie
De brief is in het Vaticaan met teleurstelling ontvangen. De reactie kenmerkt de moeilijke relatie van veel protestanten ten opzichte van de Rooms-Katholieke Kerk, vooral in landen waar de katholieken in de meerderheid zijn.

Los van de keus om niet te vergeven, schrijft de synode wel wdat “God de nieuwe betrekkingen tussen onze kerken” zal veranderen, en dat ze uitziet naar nieuwe samenwerking met katholieken.


Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

“Een moedige, intieme en gedenkwaardige dialoog,” belooft de uitgever

Gert-Jan Schaap

christelijke...
Paus bidt voor een interview altijd tot de heilige Geest

Paus bidt voor een interview altijd tot de heilige Geest

'Ik weet dat dit me kwetsbaar kan maken, maar ik ben bereid dat risico te nemen'

Mirjam Hollebrandse

bidden
Paus wil doodstraf uitsluiten in katholieke catechismus

Paus wil doodstraf uitsluiten in katholieke catechismus

'Elk leven is heilig'

Joëlle Post

paus

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans