Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Christelijke tiener Margarita mogelijk weg uit Nederland

Moeder en 17-jarige dochter krijgen geen asiel

in Nieuws

De zeventienjarige Margarita Alexandrova uit Kampen moet mogelijk terug naar Oezbekistan. Margarita vluchtte zeven jaar geleden met haar moeder naar Nederland. Als christenen waren ze niet veilig in het islamitische land.

"Oezbekistan is een onveilige dictatuur', zegt de woordvoerder die afgelopen zaterdag een protestmars organiseerde. Ongeveer driehonderd mensen hebben door Kampen gelopen, waaronder Tweede Kamerleden Joel Voordewind (ChristenUnie) en Sharon Gesthuizen (SP). Volgens Stichting Open Doors is Oezbekistan een land waar christenen nog altijd vervolgd worden

Hollandse meid
Margarita woont sinds haar komst naar Nederland in Kampen, samen met haar moeder. Ze heeft de havo afgemaakt en begint binnenkort aan een hbo-opleiding rechten in Zwolle. ,,Ze is gewoon een Hollandse meid, die helemaal geïntegreerd is en waar ze haar vrienden heeft gemaakt, ook binnen haar christelijke geloofsgemeenschap", aldus de organisator.

Superdankbaar
Margarita zelf is geraakt door de aandacht voor haar vertrek: "Ik ben heel erg ontroerd dat zoveel mensen hier zijn gekomen. Wow. Heel veel mensen ken ik niet eens, maar doen toch mee voor mij. Ik ben sprakeloos en superdankbaar."

Geen kinderpardon
Voor een kinderpardon komt ze ook niet in aanmerking, omdat ze een tijdje onder toezicht van de gemeente stond, terwijl ze al die jaren bij het Rijk aangemeld moest zijn. Volgens de organisator van de mars zijn de regels voor het kinderpardon te streng. "Iedereen wist waar ze was. Het kinderpardon functioneert niet. Kinderen verdienen een beschermd bestaan en hebben het recht beschermd op te groeien."

Inmiddels is er een speciale facebookpagina voor Margarita en kun je een petitie tekenen tegen de uitzetting van Margarita en haar moeder.

Bron: ANP / Foto: facebook

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

D66-voorman Pechtold: 'Wij zijn niet antichristelijk'

D66-voorman Pechtold: 'Wij zijn niet antichristelijk'

'Heb je ooit de moeite gedaan om je in mij te verdiepen?'

Sjoerd Wielenga

8 oktober 2018
'In vrijheid heb ik gekozen om afhankelijk te zijn van God'

'In vrijheid heb ik gekozen om afhankelijk te zijn van God'

Interview met Don Ceder: advocaat, bestuurder en lijsttrekker

Femke Taale

Antwoordbrief van Tijs aan Klaas Dijkhoff

Antwoordbrief van Tijs aan Klaas Dijkhoff

Geachte heer Dijkhoff, Vooruit: beste Klaas,

Tijs van den Brink

20 september 2018