Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Bibliotheek wordt kerk

Hard gewerkt door gemeenteleden

in Nieuws

Het was een megaklus, maar hij is bijna geklaard. In de wijk Peelo in Assen staat de nieuwe gereformeerd-vrijgemaakte kerk Het Noorderlicht. Terwijl overal kerken sluiten, opent deze kerk zijn deuren. Door de inzet van een paar honderd kerkgangers is het budget van 1,2 miljoen euro niet overschreden.

"Het wordt een prachtige kerk", vertelt een trotse predikant Ernst Leeftink. "Als ik tijdens de eerste dienst zou vragen of iedereen wil gaan staan die geholpen heeft, dan staat driekwart van de gemeente op. Misschien moet het andere kwart dan heel hard applaudisseren."

De gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Peelo is de afgelopen veertig jaar gegroeid en heeft inmiddels ongeveer zeshonderd leden.

"Vroeger was Groningen het gereformeerde bolwerk. Dan zat je in de Noorderkerk. Dat noemden ze de kathedraal. Maar dat is niet meer zo", zegt gemeentelid Koert Schoon. "Een deel daarvan is hier terecht gekomen. Het is eigenlijk geen groei, maar verschuiving."

Assen heeft vijf zelfstandige, gereformeerde kerken, drie gereformeerde basisscholen en het Gomarus College voor voortgezet onderwijs. "Dat heeft aantrekkingskracht", vindt Schoon.

Bron: RTV Drenthe / foto: Anton van der Neut

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Restauratie Freytag-orgel Warffum gaat bijna half miljoen kosten

Joëlle Post

kerk
Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Aanbiddingsleider in de dop

Joëlle Post

kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips