Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vier manieren om weg te blijven van geroddel

Behandel het ‘verhaal van de ander’ zorgvuldig

Sta je er ook wel eens versteld van dat roddelen zo’n algemeen geaccepteerd verschijnsel is? Of het nou gaat om privé-informatie over beroemdheden of om de laatste roddels over politici of het koningshuis. Je kunt de televisie niet aanzetten, Twitter bekijken of langs magazines lopen zonder geconfronteerd te worden met smeuïg nieuws. Nieuws waarvan níet bekend is of het echt waar is.

Deel:

Terwijl geroddel en geklets een soort nationaal tijdverdrijf is geworden, krijgt de jonge kerkleider Timoteüs een geheel tegengestelde aanmoediging van zijn coach Paulus. Deze drukt hem op het hart om zorgvuldig om te gaan met wat hem is toevertrouwd. Hoe? Door loze praat te vermijden: Timoteüs, waak over hetgeen je is toevertrouwd en mijd het goddeloze gepraat en de tegenstrijdigheden van wat ten onrechte kennis wordt genoemd en wordt verkondigd door mensen die van het geloof zijn afgedwaald.” 1 Timoteüs 6:20-21

Leeg gezwets
In 2 Timoteüs 2:16 vervolgt Paulus zijn advies aan Timoteüs: ”Luister niet naar zinloos en leeg gezwets, want het voert steeds verder van God weg.” Realiseer je je dat de mate waarin je mee-roddelt, laat zien hoe betrouwbaar je bent? Is een ander veilig bij je, als diegene jou in vertrouwen iets vertelt?

Roddel drijft vrienden uit elkaar
In Spreuken 11:13 wordt onderscheid gemaakt tussen een vriend - iemand die een geheim kan bewaren- en een roddelaar - iemand die alles doorvertelt. In Spreuken 16:28 en 26:20 wordt vervolgens duidelijk wat het gevolg is van roddel: laster is kwetsend, drijft vrienden uit elkaar en wakkert onenigheid aan. Roddelen heeft ook alles te maken met diepere thema’s in het hart van de mens, zoals; trots, jaloezie, je zelfbeeld of de neiging om bij anderen in de smaak te willen vallen.

Tè-veel-informatie
Kletspraatjes verspreiden zich gemakkelijk wanneer je met een groep vrienden de week bespreekt en daarbij onbedoeld tè-veel-informatie deelt. Nog sneller gaat het als je deze grens overschrijdt terwijl je, bijvoorbeeld, de oudste groep van de zondagsschool voor je neus hebt. Of wanneer je een huiskring leidt of iets deelt tijdens kerkelijke bijeenkomsten.

Spreken in het openbaar
Spreek je wel eens in het openbaar? Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke verhalen van anderen. Goed bedoelde illustraties, ter verduidelijking van je boodschap, kunnen de vonkjes zijn waardoor geroddel ontstaat, dat daarna als een veenbrand de hele groep door gaat. Er is maar een klein beetje gif nodig om het positieve effect van je boodschap teniet te doen.

Daarom; hoe kun je ver weg blijven van geroddel?

1 Vraag toestemming
De meest voor de hand liggende manier om geroddel te voorkomen, is: vraag toestemming voordat je iemands verhaal doorvertelt. Leg je vriend of vriendin uit waarom je zijn of haar verhaal wilt gebruiken. Zegt diegene ‘nee’? Onderken dan dat het verhaal niet van jou is. Het is aan de ander om het er in bredere kring over te hebben. Respecteer die grens! Gaat de ander wel akkoord, bespreek dan met elkaar wat en hoeveel je van dit verhaal mag verspreiden. Maak hier duidelijke afspraken over.

2 Gebruik geen doorzichtige voorbeelden
Pas op met het gebruiken van zogenaamd denkbeeldige, maar doorzichtige situaties. Voorbeelden die overduidelijk naar één persoon wijzen. Mensen leggen gemakkelijk puzzelstukjes bij elkaar en herkennen de persoon in kwestie. Zeker wanneer je kerk, gemeente of familie- / vriendenkring niet zo groot is, zullen de meesten snel doorhebben over wie je ‘hypothetische voorbeeld’ gaat.

3 Wees wijs in je timing
Gebruik de actuele situatie niet te snel als voorbeeld. Het is verleidelijk – en niet moeilijk - om via een podium of aan een publiek je eigen mening over een situatie te verkondigen. Toch kan je hier beter voorzichtig mee zijn. Wees wijs in je timing. Voorkom dat je toehoorders tegenover elkaar komen te staan of dat er onenigheid ontstaat. Wacht liever totdat het stof is neergedaald, totdat emoties tot bedaren zijn gekomen. Geef het de tijd. In een meer stabielere situatie zul je bovendien met een frisse blik naar de gebeurtenissen kijken.

4 Gouden regel
Een gouden regel om te onderzoeken of je woorden richting roddel gaan, is: Zou je dit alles ook vertellen als de persoon in kwestie aanwezig is?

--:--