Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Sterke groei Chinese kerk ondanks dwarsbomen

'Westerse inmenging' wordt niet op prijs gesteld

in Nieuws

Op allerlei manieren probeert de Chinese overheid christelijke kerken in te perken, bijvoorbeeld door kerken te verplichten hun kruizen te verwijderen. Desondanks blij het christendom groeien, meldt dagblad Trouw, die een kijkje nam in de Chong-Yi megakerk.

Het christendom wordt door de Chinese overheid gezien als 'Westerse inmenging'. Deze invloed wordt niet op prijs gesteld. Daarom grijpen de autoriteiten naar nieuwe regels en voorschriften voor de bestaande staatskerken. Afgelopen jaar zijn verschillende kerken vernietigd en honderden kruisen neergehaald.

Opwekking
Deze maatregelen hebben niet het beoogde effect: de kerk in China groeit als kool, meldt ook Open Doors. Schattingen van het aantal Chinese christenen lopen uiteen van 23 miljoen tot 100 miljoen. Hiermee kan het ledental van 85 miljoen van de regerende Communistische Partij worden geëvenaard. Trouw laat Lui Guang aan het woord, die de enorme groei van christelijke jongeren ziet als onderdeel van een opwekking.

Vervolging
Hoewel christenen wel meer vrijheid dan vroeger genieten, gaan veel christenen ook nog gebukt onder zware vervolging. De zwaarste vervolging wordt gedragen door het kleine percentage bekeerlingen met een islamitische of Tibetaanse achtergrond (provincies Tibet en Xinjiang). Familie en gemeenschap zet hen onder druk en gebruikt soms geweld. De lokale overheid tolereert geen samenkomsten.

Gebed
Nog altijd zijn er christenen die straffen uitdienen of veroordeeld worden - meestal om andere redenen dan waarvoor zij waren opgepakt. Open Doors roept op om te bidden voor deze christenen èn voor de kerk in China, dat ze de uitdaging goed oppakken om hun eigen vervolgde broeders en zusters te helpen. Ook is er in kerken en huisgemeenten veel behoefte aan training. Bid dat er meer legale mogelijkheden komen om trainingen aan te bieden.

Foto: Chinese staatskerk (wikipedia)https://www.flickr.com/photos/houseoflim/304573193/in/photolist-sV225-sV1QQ-sV1ZX-sV1KC-sV1RX-sV1W8-sV5ym-sV5xq-sV5Ae-sV1VA-sV5ur-sV28r-sV1TQ-sV1Zu-sV26m-sV1SH-sV27g-sV1UW-sV5wf-sV5zy-sV1JL-sV1LK-sV1HJ-sV2bz-sV5wX-sV25V-sV24m-sV5va-sV2c2-sV23E-sV1Mu-sV1Ha-sV5yN-sV1Ro-sV27G-sV1GA-sV1YE-sV1Hu-sV1Qq-sV1FY-sV2b8-sV1Uf-sV295-sV5vB-sV22y-sV21B-sV1Pr-8e7tgm-hwkRJM-fAyUxL

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Elke zondag 2000 nieuwe gemeenten in China'

'Elke zondag 2000 nieuwe gemeenten in China'

Opvallend: Geloof wordt overgedragen van oudere op jongere

christendom
Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Religieuze diversiteit vooral in de grote steden

Willem Bikker

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips