Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus roept op tot gebed voor Griekenland

'Gelovigen: verenig u tot gebed'

in Nieuws

Paus Franciscus roept alle gelovigen op te bidden voor Griekenland. Dat heeft de persdienst van de Heilige Stoel vandaag in een communiqué bekendgemaakt.

“Het nieuws uit Griekenland met betrekking tot de economische en sociale toestand van het land is zorgwekkend. De Heilige Vader wenst uitdrukking te geven aan zijn nabijheid tot het gehele Griekse volk, bijzonder denkend aan de vele gezinnen die zwaar worden beproefd door deze menselijke en sociale crisis, die zo complex en zwaar is”, schrijft de pauselijke woordvoerder Federico Lombardi.

“De waardigheid van de menselijke persoon moet centraal blijven staan in elk politiek en technisch debat, evenals bij het nemen van verantwoordelijke besluiten”, aldus Lombardi. “Paus Franciscus nodigt de gelovigen uit zich te verenigen in gebed voor het welzijn van het dierbare Griekse volk.”

Griekenland voldeed niet aan de aflossingsplicht van het International Monetair Fonds (IMF). Zoals was aangekondigd werd er geen bedrag van bijna 1,6 miljard euro overgemaakt. Daarmee heeft Griekenland bij het IMP de status van wanbetaler gekregen. De Griekse regering zei niet in staat te zijn om te betalen vanwege het uitblijven van noodsteun van de andere eurolanden. Die weigerden leningen te verstrekken omdat de regering in Athene de voorwaarden daarvoor verwerpt.

De Griekse premier Alexis Tsipras zei vandaag vast te houden aan het voornemen een referendum te houden over de noodsteun voor zijn land. Hij adviseert zijn bevolking daarbij onveranderd om zondag nee te stemmen: tegen de voorwaarden die de schuldeisers van Griekenland eerder stelden in ruil voor hulp. Tsipras, van de links-radicale partij Syriza, beloofde de Grieken vandaag dat er na het referendum snel een oplossing zal worden gevonden voor de financiële problemen van zijn land. Een nee-stem is volgens hem een belangrijke stap op weg naar een betere deal en zal niet leiden tot een scheuring met de rest van Europa, stelde hij.

Bron: RKK.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Dit is de trailer van een nieuwe film over paus Franciscus

Dit is de trailer van een nieuwe film over paus Franciscus

‘Pope Francis - A Man of His Word’ van de beroemde cineast Wim Wenders gaat 18 mei in première

Gert-Jan Schaap

paus
‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

“Een moedige, intieme en gedenkwaardige dialoog,” belooft de uitgever

Gert-Jan Schaap

christelijke...
Paus bidt voor een interview altijd tot de heilige Geest

Paus bidt voor een interview altijd tot de heilige Geest

'Ik weet dat dit me kwetsbaar kan maken, maar ik ben bereid dat risico te nemen'

Mirjam Hollebrandse

bidden

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans