Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Joodse extremisten verdacht van brandstichting kerk

Mogelijk motief daders: stoppen aanbidding valse goden

in Nieuws

In Israël heeft de politie verdachten opgepakt voor brandstichting in een katholieke kerk. De beroemde Broodvermenigvuldigingskerk in het noorden van Israël raakte vorige maand zwaarbeschadigd door de brand.

De politie wil er verder niets over kwijt, maar volgens Israëlische media zijn de verdachten twee of drie Joodse jongeren. Zij zouden vanwege de ernst van de zaak onder een speciale regeling vallen, waardoor ze tijdens hun voorarrest geen contact mogen hebben met een advocaat.

De politie zei eerder dat de daders waarschijnlijk joodse extremisten zijn. Op een muur van de kerk was met graffiti een tekst uit een joods gebed gezet, waarin de aanbidding van valse goden wordt veroordeeld.  Vlak na de brand werden al zestien jongeren opgepakt, allemaal kolonisten van de Westelijke Jordaanoever. Zij werden al vrij snel vrijgelaten.

De Broodvermenigvuldigingskerk in Tabgha werd gebouwd in 1980, op de resten van een Byzantijnse kerk uit de vijfde eeuw. Het is de plek waar Jezus volgens het Nieuwe Testament vijfduizend mensen te eten gaf door het wonder van de broodvermenigvuldiging. De kerk is een van de populairste plaatsen voor pelgrims.

Volgens de brandweer staat inmiddels vast dat het gaat om brandstichting, omdat op verschillende plaatsen brandhaarden zijn gevonden. Bij de brand werd onder meer het dak verwoest. In de bibliotheek van de kerk gingen veel gebedsboeken in vlammen op.

Bron: ANP / Foto: wikipedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

De Paulus-bekering van een moslimterrorist

Fundamentalisme| De Paulus-bekering van een moslimterrorist

‘Het feit dat God ook dit soort mensen roept, maakt me stil’

Mirjam Hollebrandse

Geweld in Nigeria

islam en christendom| Heldhaftige imam redt meer dan 200 christenen bij aanslag

‘De vrouwen verstopte ik in mijn huis, de mannen in de moskee’

4 July 2018
'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Fundamentalisme| 'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Nieuw tv-tweeluik: 'In het spoor van IS'

Bart van Delen

11 December 2017