Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Extra geld voor historische kerken

Kabinet luistert naar wens Tweede Kamer

in Nieuws

Minister Jet Bussemaker, in het kabinet verantwoordelijk voor het cultureel erfgoed, maakt 20 miljoen euro vrij voor het onderhoud van veertig grote kerken en monumenten in Nederland. Het gaat onder meer om Onze Lieve Vrouwekerk in Breda, de vestingwerken van Den Bosch, het Vredespaleis in Den Haag en de Grote Kerk in Naarden.

De 20 miljoen is een eenmalige extra subsidie voor volgend jaar. Het gaat om geld dat pas in 2018 vrij zou komen maar dat Bussemaker nu al uitgeeft. Mocht in 2018 blijken dat een aantal grote monumenten buiten de boot dreigt te vallen, dan kan ze nog eens 10 miljoen euro vrijmaken.

Bussemaker komt daarmee tegemoet aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie van VVD en PvdA om meer te doen voor het behoud van de grote monumenten. Het Grote Kerken Overleg reageerde dinsdag verheugd op het besluit van de minister.

Naar schatting een veertigtal grote kerken en monumenten kan de subsidie aanvragen. Het gaat onder meer om de Grote Kerk in Naarden, Aa-kerk in Groningen, Vestingwerken in Den Bosch, Kasteel de Haar in Utrecht, Van Nellefabriek in Rotterdam, Westergasfabriek in Amsterdam, Lokhuispoort in Leeuwarden, Basiliek in Maastricht, Olympisch stadion in Amsterdam, het Vredespaleis in Den Haag, Onze Lieve Vrouwekerk in Breda en de St. Janskathedraal in Den Bosch.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Visie-jaaroverzicht 2017

Visie-jaaroverzicht 2017

CU regeert mee, kerkelijke eenheid en evolutie...

Marco van der Straten

politiek en...
Waarom Ahmed Aboutaleb werklozen wil laten sporten

Waarom Ahmed Aboutaleb werklozen wil laten sporten

'Politiek en kerken kunnen rol spelen in sportactiviteiten'

Sjoerd Wielenga

politiek en...
Rechter Vergunst hekelt 'ons-kent-ons' in de kerk

Rechter Vergunst hekelt 'ons-kent-ons' in de kerk

'Ik vind het opvallend dat een klager zelden gelijk krijgt van een synode'

Sjoerd Wielenga

politiek en...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans