Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

"Christenen kunnen beter in Syrië blijven"

Christelijke cultuur gaat volledig verloren in Midden-Oosten

in Nieuws

Met een speciale operatie hebben Belgen 244 Syrische christenen naar België gehaald. Het gaat om bedreigde christenen uit de stad Aleppo. De humanitaire actie duurde twee maanden en werd onlangs afgerond. Zij kreeg de steun van de regering, zo is woensdag bekendgemaakt. Het initiatief kwam van een comité bezorgde burgers. De regering spreekt over een hachelijke operatie.

Benieuwd naar wat de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland van deze reddingsactie vindt, vroegen we Sargon Aygur, voorzitter van de stichting Help christenen in Syrië, naar een reactie: “Het is zeer menselijk wat de Belgische regering heeft gedaan om deze reddingsactie te ondersteunen. Minderheden als de christenen in Syrië kunnen zich moeilijk verdedigen. Ze kunnen zich nauwelijks groeperen vanwege hun verspreiding over kleine dorpjes en steden. Toch had ik liever gezien dat de christenen daar blijven”.

Is dat niet wat al te makkelijk gezegd vanuit het veilige Nederland?
"Ik besef dat we hier makkelijk praten hebben en in Aleppo zijn de omstandigheden inderdaad vreselijk, maar toch zou ik nog liever zien dat de christenen in Syrië zoveel mogelijk standhouden. Wellicht hadden de Belgen hen kunnen helpen te verhuizen naar die gebieden in Syrië die nog niet door IS worden beheerst, zoals Damascus of het noordoosten van Syrië. Een oplossing op lokatie is altijd beter zodat ook de christelijke cultuur aldaar bewaard kan blijven”.

Wat kunnen de Nederlandse regering en de coalitie doen tegen de opmars van IS?
“De Nederlandse regering doet goed werk, meer dan andere Europese landen. Toch zouden we graag zien dat zij niet alleen in Irak maar ook in Syrië bombardementen uitvoert om de opmars van IS te stoppen. Steeds meer kleinere radicale groeperingen van Egypte tot in Afrika scharen zich achter hun ‘grote broer’. Dat is wellicht te stoppen wanneer IS in Irak en Syrië echt wordt uitgeschakeld. Ik hoop dat dat geen 10 jaar of meer duurt. Dat zou wel eens te laat kunnen zijn voor minderheden als de christenen maar ook de yezidi’s in het Midden Oosten.”

Komt het ooit nog goed?
“Het zijn moeilijke en spannende tijden. Iedereen kan lezen dat er ook al berichten zijn van aanwezigheid van IS in Turkije en Jordanië, landen die vooralsnog een buffer vormen tegen de opmars vanuit Syrië en Irak.
Toch ben ik niet zonder hoop, maar de tijd dringt, dat is zeker.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Open Doors wil 15.000 christelijke gezinnen in Nigeria redden van hongerdood

Open Doors wil 15.000 christelijke gezinnen in Nigeria redden van hongerdood

Eerst gevlucht voor Boko Haram, nu achtergesteld door regering

Stichting Gave wil aandacht voor bedreigde christenen azc’s

Stichting Gave wil aandacht voor bedreigde christenen azc’s

Stichting Gave wil meer aandacht voor bedreigde christenen in Nederlandse azc’s. Dat zegt woordvoerder Marco Vos van de interkerkelijke organisatie,...

vluchtelingen
Christelijke vluchtelingen Duitsland slachtoffer van geweld

Christelijke vluchtelingen Duitsland slachtoffer van geweld

Volgens een onderzoek van de Duitse tak van Open Doors zijn christelijke vluchtelingen op grote schaal slachtoffer van geweld en bedreigingen. Dat...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans