Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Bewijs geleverd | Zoenen is gezond!

Aanmoediging van Paulus eindelijk onderbouwd

in Geloven

Een ander zoenen is gezond en je leeft er zelfs langer door. Tot die conclusies komen onderzoekers van de University of Nevada en de Indiana University in de Verenigde Staten. Eindelijk is daar dan de onderbouwing van datgene waar Paulus ons keer op keer toe aanmoedigt.

De onderzoekers onderzochten het afgelopen jaar de kus in 168 culturen. Een mens gebruikt 146 spieren bij het uitwisselen van een zoen en doet 80 miljoen nieuwe bacteriën op wanneer hij een ander op de lippen kust. Gemiddeld genomen zijn we 20.000 minuten van ons leven bezig met zoenen, twee aaneengesloten weken.

"Groet elkaar met een kus als teken van uw onderlinge liefde."

Paulus:

Verschillende betekenis
Maar wat in de ene cultuur geldt als romantisch of erotisch, betekent in een andere helemaal niets. In 77 van de onderzochte culturen speelt romantiek een rol, maar in 91 totaal niet. De romantisch-seksuele kus is bijvoorbeeld normaal in het grootste deel van Azië, Europa en Noord-Amerika, maar in Centraal-Amerika weer helemaal niet. Ook in grote delen van Afrika, het Amazonegebied en Nieuw-Guinea geldt een zoen niet bepaald als romantisch of sensueel.

De bevindingen van de wetenschappers zijn verschenen in het tijdschrift American Anthropologist.

Bron: ANP / Foto: Flickr

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons