Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Godsdienstvrijheid wereldwijd onder druk

Slecht gesteld met vrijheid van godsdienst buiten Europa

in Nieuws

De godsdienstvrijheid staat wereldwijd onder druk. Dat stelden de Nederlandse Europarlementariërs Dennis de Jong en Peter van Dalen woensdag in 'Dit is de Dag'. Zij presenteerden een rapport over godsdienstvrijheid buiten Europa. Conclusie: het is slecht gesteld met de vrijheid van godsdienst buiten Europa.

'De EU zou Saudi Arabie moeten boycotten vanwege de mensenrechtenschendingen en met name de vrijheid van godsdienst die onder druk staat,' betoogde de Jong.

Spanningen
Dennis de Jong: ‘Spanningen tussen godsdiensten nemen wereldwijd toe. De speelruimte voor mensen die geloven wordt echt kleiner. Zo belandt een Pakistaan die de profeet Mohammed beledigt zomaar in een dodencel. In steeds meer landen zien we dat soort schendingen van het recht om te geloven wat je wil geloven.'

In de mens
Peter van Dalen voegde daaraan toe dat juist godsdienstvrijheid een mensenrecht van grote betekenis is: ‘Natuurlijk is ook bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting belangrijk. Maar: dat gaat om keuzes, terwijl godsdienst in de mens zelf zit. Zo bén je gewoon. Het is ontoelaatbaar als mensen om die reden worden onderdrukt.’

Beluister het hele gesprek bij Dit is de Dag

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Een PvdA'er die lid wordt van de ChristenUnie?

Een PvdA'er die lid wordt van de ChristenUnie?

CU-voorzitter Piet Adema reageert op komst Sander Terphuis

Sjoerd Wielenga

28 september 2017
Stephan Sanders probeerde voor een jaar de kerk uit

Stephan Sanders probeerde voor een jaar de kerk uit

"Als mensen het belachelijk vinden dat ik geloof, dan is dat maar zo"

Rikko Voorberg: ‘Hoerenlopen niet verbieden’

Rikko Voorberg: ‘Hoerenlopen niet verbieden’

Amsterdamse predikant is tegen Frans besluit om hoerenlopers te bestraffen

8 april 2016