Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

'Elke zondag 2000 nieuwe gemeenten in China'

Opvallend: Geloof wordt overgedragen van oudere op jongere

in Nieuws

Marten Visser, zendingswerker in Thailand, doet onderzoek naar kerkgroei in Azië. "Ik schat dat er nu 150 miljoen christenen zijn in China. Elke zondag worden er zo'n tweeduizend nieuwe gemeenten gesticht - evenveel als het aantal PKN-gemeenten in Nederland", aldus Visser in het Nederlands Dagblad (ND).

Azië is nog altijd het continent met procentueel gezien de minste christenen. De meesten van hen wonen in de Filipijnen en Zuid-Korea, de minste in Thailand en Japan, hooguit een procent van de bevolking. Maar volgens Visser neemt het aantal christenen snel toe: "In Thailand worden er elke zondag 5 nieuwe kerken geopend. Op dit moment zijn er 400.000 protestantse christenen op een bevolking van 67 miljoen. Dat is weinig, maar toen ik vijftien jaar geleden begon waren het er 200.000. In China is de groei sneller gegaan. Daar verdubbelt de kerk elke tien jaar. Niemand weet precies de cijfers, maar ik schat dat er nu 150 miljoen christenen zijn. Per zondag worden er in China zo'n 2000 nieuwe gemeenten gesticht - evenveel als het aantal PKN-gemeenten in Nederland."

De meest opvallende uitkomsten van het onderzoek tot nu toe, volgens Visser:

  • "In pas geplante kerken komen de eerste tien jaar veel mensen tot geloof, daarna wordt het snel minder."
  • "Opvallend is ook dat het geloof van ouderen naar jongeren wordt overgedragen en niet andersom. En bij de bekering van mensen spelen gedrukte media, in de vorm van christelijke lectuur, een ontzettend belangrijke rol."
  • "Vooral kerken met weinig buiten-Bijbelse eisen groeien snel. Daarbij valt te denken aan de verplichting voor een dominee om een bepaald pak te dragen, de eis dat een ongelovige eerst aan allerlei culturele voorwaarden moet voldoen, of de gedachte dat je als kerk per se een eigen gebouw moet hebben."

Bron: Nederlands Dagblad
Foto: EPA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Angst voor boetes door nieuwe privacy-wet

Miriam Duijf

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

'Omdat een van de beste preken ooit van een vrouw was'

Mirjam Hollebrandse

Friese kerken nu ook online te bekijken

Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

kerk 5 juli 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’