Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

5 tips voor christenen tijdens ramadan

Wat kunnen christenen voor moslims betekenen?

in Nieuws

Vandaag begint de ramadan voor de moslims. Wat kunnen we als christen tijdens deze vastenperiode betekenen voor deze mensen? We geven je vijf tips!

1. Lees meer over vasten
Vasten is dan geen religieuze verplichting voor christenen, toch staan er in de Bijbel legio aan voorbeelden van vastende mensen. Jezus zelf vastte 40 dagen, en ook Mozes en David.

2. Bid voor moslims
Over de hele wereld zijn moslims deze maand in gebed. Een mooie aanleiding om ook voor hen te bidden. Weet je niet zo goed waarvoor je kunt bidden? Stichting evangelie & moslims heeft een internationale gebedskalender gepubliceerd, met een dagelijkse gebedstip. 

3. Leer meer over de islam
Wat geloven moslims en hoeveel weet je daar eigenlijk van? Sinds 11 september 2001 zijn er ook veel vooroordelen over de islam en dat is er de afgelopen jaren niet beter op geworden. Maar hoe kun je iemand écht ontmoeten, als je niet eens begrijpt wat hem of haar motiveert? Er staat genoeg op internet, lees om te beginnen bijvoorbeeld eens deze blog over de verschillen tussen islam en christendom. Of... vraag het gewoon direct aan een moslim :-)

4. Heb geduld
Tijdens de ramadan hebben veel moslims verplichtingen waar ze zich aan moeten houden. Bijvoorbeeld het treffen van speciale voorbereidingen voor het eten. Ze gaan het liefst vijf keer per dag naar de moskee om te bidden. Moslims zijn dus vooral met zichzelf, hun familie en verplichtingen bezig. Heb dus geduld met je islamitische buren, buurtgenoten en vrienden als ze niet direct kunnen reageren of op jouw uitnodiging in kunnen gaan.

5. Ga in op uitnodigingen
Bij de ramadan-maaltijden worden regelmatig vrienden, familie, buren en buurtgenoten uitgenodigd om met hen de maaltijd te delen. Leuk om op in te gaan! Zo krijg je een goede band met je moslimburen en meer begrip voor de uitdagingen van de vastenperiode. Daarnaast is het een goede gelegenheid om voor en met ze te bidden.


Foto: Pakistaanse jongens bereiden treffen voorbereidingen voor ramadan bij de moskee (ANP)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

‘Weer terug in 1933’

Dit jaar verrijzen 21 nieuwe kerken in Moskou

Dit jaar verrijzen 21 nieuwe kerken in Moskou

‘Ideologische invasie’ Russisch-Orthodoxe Kerk stuit op protest

Gert-Jan Schaap

kerk
‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

Prikkelende vraag van cultuurtheoloog Frank Bosman

Mirjam Hollebrandse

ethisch dilemma