Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Matthew VanDyke traint christelijke militie in Irak

Doel: verdedigen tegen het oprukkende IS-leger

in Nieuws

Matthew VanDyke, bekroond Amerikaans documentairemaker, traint een christelijke militie in Noord-Irak. Dit doet hij niet alleen, maar samen met een aantal andere Amerikaanse veteranen. Doel: zich verdedigen tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat, die zijn vrienden James Foley en Steven Sotloff al eerder onthoofdde.

Na de onthoofding van zijn collega’s en vrienden James Foley en Steven Sotloff wilde VanDyke niet langer toekijken naar de gruwel van de IS. Hij besloot actie te ondernemen. ‘Als je in iets gelooft, dan moet je naar buiten gaan en iets doen in plaats van gewoon je duim op te steken naar de tv vanuit je sofa’, zei hij volgens USA Today.

SOLI
En dus richtte VanDyke vorig jaar Sons of Liberty International (SOLI) op: een 'veiligheidsorganisatie die kwetsbare populaties opleidt om zichzelf te verdedigen tegen terroristen en rebellen'. SOLI is een non-profitorganisatie, vrijwilligers die 'willen optreden waar de regeringen van de internationale gemeenschap falen'.

Christenen verdedigen
SOLI trainde afgelopen winter een militie van Assyrische christenen op een geheime locatie in de Vlakte van Nineve in Noord-Irak, de Nineveh Plains Protection Unit (NPU). De bevolking van de Nineveh-vlakte is overwegend christelijk. Zij vrezen uitroeiing door de radicaalislamitische IS-strijders. SOLI wil hen trainen om zich te verdedigen tegen het oprukkende IS-leger.

Bron: Knack.be 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Nieuw tv-tweeluik: 'In het spoor van IS'

Bart van Delen

fundamentalisme
'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

3Doc: Die avond in Bataclan

Bart van Delen

islam en...
Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische christenen die op 20 oktober 500 jaar Reformatie wilden vieren, moesten het evenement vanwege dreigementen van moslims afgelasten. Dat...

islam en...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans