Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Stille Zaterdag: stilste dag ooit

De stilste dag in de geschiedenis van de wereld

in Geloven

Niet alleen zijn vrienden, maar iedereen werd er stil van; Jezus Christus ter dood gebracht aan een kruis, vreselijk aan zijn einde gekomen. En waarom? Dit was toch de man die alleen maar het goede voor de mensen zocht?

Enige jaren geleden werd ergens in de bossen van Maarn, op een terrein van Natuurmonumenten, het stilste plekje van Nederland aangewezen. De exacte locatie moest het liefst 'geheim' blijven, anders zou het binnen de kortste keren overspoeld worden door dagjesmensen die - met hun thermosflessen en thuis gesmeerde broodjes in de aanslag - ook wel eens een keer het stilste plekje van Nederland wilden aandoen. Stilte is schaars deze dagen. Echte stilte, waar is dat nog te vinden?

Ontzetting
De stilste dag in de geschiedenis van deze wereld was onbetwist Stille Zaterdag. Dit was de dag nadat Jezus Christus ter dood gebracht werd aan een kruis en vreselijk aan zijn einde kwam. Niet alleen zijn vrienden, maar iedereen die op Golgotha getuige was geweest of ervan hoorde, werd daar stil van. Dit was toch de man die alleen maar het goede voor de mensen zocht? Vooral voor diegenen die niet voor zichzelf konden opkomen: de armen, de blinden, de melaatsen? Dit was toch degene die zei dat hij de Redder van de wereld was en namens God sprak?

Inkeer
En nu is hij dood. Waarom? Wat is er mis met deze wereld, dat het kwaad het steeds maar weer wint? Dat alle hoop op een betere wereld steeds de grond wordt ingeslagen? Stille Zaterdag is écht een dag om daar eens bij stil te staan. Bij wanhoop, bij verlies, bij dat wat je kwijtgeraakt bent. Maar ook bij 'wat is werkelijk waardevol in mijn leven?'
Net als de discipelen van Jezus destijds. Drie jaar hadden ze met hem opgetrokken. Lief en leed gedeeld. Hoop op een betere wereld gekregen. Ze hadden een Vriend voor het leven. Waarom moest God hem verlaten, waarom juist hem?

Verwachting
Stille Zaterdag, ook dit jaar komt er weer eentje aan. Als je die gebruikt om na te denken over de vele waaroms in het leven, wordt het misschien niet de makkelijkste dag van het jaar. Misschien sla je die stilte daarom liever over.

Toch krijgt morgen, de vrolijke dag van Pasen, nog meer glans als je op deze Zaterdag eens een dagje stilstaat.


Auteur: Ds. W.F. van Rijn, Baptistengemeente Kaleb Teylingen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons