Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Kruiswoorden: "Het is volbracht" (6)

Stilstaan bij Jezus' laatste woorden

in Geloven

In de Lijdensweek, ook wel de Goede Week genoemd, leven we toe naar het sterven van Jezus (vandaar: Lijdensweek) en naar de vreugde van Pasen (vandaar: Goede Week). Elke dag staan we stil bij woorden van Jezus, die Hij hangend aan het kruis, gesproken heeft.

De azijn die ze Jezus te drinken gaven toen hij dorst had, zal de dorst niet echt gelest of de pijn verzacht hebben. Maar ze gaf voldoende kracht om nog twee zinnetjes te zeggen, waarvan we nu naar het eerste luisteren: Het is volbracht. Wat bedoelt hij? Tegen wie heeft hij het?

Wie Psalm 22 doorleest, herkent daarin ogenblikkelijk het tafereel van een kruisiging: iemand wiens handen en voeten doorboord zijn, die dorst lijdt en wiens botten geteld kunnen worden. Opeens komt er een ommekeer en ziet de stervende uit naar een toekomst waarin hij met zijn broeders Gods lof zingt. Om te besluiten met: God heeft het gedaan. De Heer heeft het volbracht (Willibrordvertaling).

Jezus wordt wel de tweede mens genoemd. Anders dan de eerste mens luisterde hij alleen naar de stem van God. Ook de laatste beproeving – door God in de steek gelaten worden – bleek niet in staat hem anders dan uit liefde te laten handelen en spreken. De tweede mens kan het begin zijn van een nieuwe schepping, vol gerechtigheid en vreugde.

Die nieuwe schepping, dat nieuwe leven, wil hij delen met hen die hij zo liefheeft. Hij zal afdalen tot waar zij zijn: in de dood, gescheiden van God. Om ze uit te leiden in het leven! Alle voorbereidingen zijn volbracht. Niets heeft Jezus van zijn doel kunnen afbrengen.

Wat betekent die zegekreet voor mij?


Het is volbracht
(Johannes 19:30)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

“Dit is het ware gezicht van God”

“Dit is het ware gezicht van God”

Matthijs Vlaardingerbroek over machteloze opofferende liefde

Matthijs Vlaardingerbroek

Man die Jezus speelt valt van kruis af

Man die Jezus speelt valt van kruis af

Passiespel in Guatemala loopt maar net goed af

Moslimjongeren vallen Jezus-acteur lastig

Moslimjongeren vallen Jezus-acteur lastig

Marokkaanse Nederlander wordt getreiterd door geloofsgenoten