Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Veel protestantse kerken in de rode cijfers

Hoge personeelskosten en duur onderhoud

in Christelijk Nieuws

Bijna twee derde van de protestantse gemeenten in Nederland staat financieel onder water. Hun kerken hebben structureel minder inkomsten dan uitgaven.

Dat zegt Peter de Lange, voorzitter van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer van de PKN, de overkoepelende organisatie van de protestantse kerken. "De tekorten worden veroorzaakt door hoge personele lasten en het dure onderhoud van gebouwen", vertelt hij.

Kerkbalans

Inkomsten van de kerken lopen terug. Dat komt doordat steeds minder mensen lid zijn van een kerkgenootschap. En ook kerkbalans, de grote inzamelingsactie voor de kerken, levert ieder jaar minder geld op: 2/3 van de gemeenten zag de inkomsten vorig dalen. Dat wordt vooral veroorzaakt door het overlijden van leden, de kerk kampt met vergrijzing.

Voedselbank

Veel kerkbesturen zijn de afgelopen jaren al op zoek gegaan naar andere inkomstenbronnen. Ze zouden dat nog intensiever moeten doen, stelt De Lange. "Kerken moeten draagvlak onder de bevolking zoeken. Door diaconaal werk, of door bijvoorbeeld voedselbanken ruimte te bieden en een inloopfunctie te creëren. Concerten organiseren kan ook geld opleveren."

Bron: De Gelderlander

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Zo trekt deze kerk steeds meer buitenstaanders

kerk| Zo trekt deze kerk steeds meer buitenstaanders

‘Wij zijn niet bang nieuwe dingen te proberen’

Wie is nieuwe PKN-voorzitter Saskia van Meggelen?

televisie| Wie is nieuwe PKN-voorzitter Saskia van Meggelen?

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 20)

Bart van Delen

14 May 2018
Saskia van Meggelen verkozen tot preses van de generale synode PKN

christelijke organisaties| Saskia van Meggelen verkozen tot preses van de generale synode PKN

'Ik houd van de kerk'

9 March 2018