Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Vaticaan sluit oorlog tegen IS niet uit

"Als we niets doen, zullen we ons later wanhopig afvragen waarom."

in Nieuws

Aartsbisschop Silvano Tomasi vergelijkt de opmars van IS met genocide. Het Vaticaan houdt er rekening mee dat geweld noodzakelijk is om daar iets aan te doen.

Tomasi is de hoogste Vaticaanse diplomaat bij de Verenigde Naties. Hij pleit voor een geweldloze aanpak om een politieke oplossing te bereiken. "Maar als zo'n oplossing niet mogelijk is, dan is geweld noodzakelijk", zegt hij in een interview met de rooms-katholieke nieuwssite Crux. "Anders zullen we onszelf in de toekomst wanhopig afvragen waarom we niks deden. Waarom we zoiets vreselijks hebben laten gebeuren."

Tomasi hoopt dat ook landen in het Midden-Oosten zullen deelnemen. Een en ander zou ook kunnen gebeuren onder de vlag van de VN. Samen met Libanon en Rusland heeft Rome een statement opgesteld. Doorgaans pleit de kerk voor diplomatieke oplossingen. In dit geval vind paus Fransiscus geweld wel geoorloofd. Tomasi noemt een recente uitspraak van de paus: "Geweld is een legitiem middel om een onrechtvaardige agressor te stoppen."

Bron: Crux

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Paus Franciscus staat open voor een bezoek aan Noord-Korea

Paus Franciscus staat open voor een bezoek aan Noord-Korea

‘We moeten nog nadenken over de voorwaarden’

23 oktober 2018
Kim Jong-un nodigt paus uit voor bezoek Noord-Korea

Kim Jong-un nodigt paus uit voor bezoek Noord-Korea

Meest gesloten land nooit eerder door paus bezocht

9 oktober 2018
Wat moet de paus met het misbruik in zijn kerk?

Wat moet de paus met het misbruik in zijn kerk?

Drie vragen aan Vaticaanwatcher Hendro Munsterman

Tirza van der Graaf

28 augustus 2018