Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Nek-aan-nekrace Netanyahu - Herzog

Opkomst gelijk aan 2013

in Nieuws

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn linkse uitdager Yitzhak Herzog gaan dinsdag gelijk op in de exitpolls. Netanyahu krijgt 27 zetels in het parlement volgens de zenders Channel 1 en Channel 10. Een andere omroep, Channel 2, voorspelt 28 zetels voor Netanyahu. Herzog staat bij de drie kanalen op 27 zetels.

Bij de Israëlische parlementsverkiezingen lijkt de opkomst dinsdag gelijk aan die bij de stembusgang van 2013. Israëlische media meldden een opkomst van 55 procent om 17.00 uur onze tijd. Dat is bijna hetzelfde percentage als bij laatste parlementsverkiezingen in 2013.

De stembussen sluiten om 21.00 uur onze tijd en worden gevolgd door peilingen onder kiezers. De parlementsverkiezingen dinsdag zijn een gevolg van de val van Netanyahu's coalitiekabinet in december.

Netanhayu heeft dinsdag op internet verzucht dat de rechtsstaat in gevaar is, omdat Arabische kiezers in hordes naar de stembureaus trekken. Zij worden geholpen door linkse groepen met buitenlands geld, klaagde de premier. Hij wilde aan het einde van middag via de tv een boodschap tot de Israëli's richten, maar dat mocht niet van de kiescommissie.

Op internet riep Netanyahu alle rechtse Joodse Israëli's op om Likud (Eenheid) te gaan stemmen. Als er inderdaad meer Arabische Israëli's stemmen dan twee jaar terug, stemmen er kennelijk minder Joodse. Het is niet duidelijk waar Netanyahu de hoge opkomst van Arabische stemmers op baseert. De opkomst onder Arabische Israëli's is doorgaans veel lager dan onder de Joodse meerderheid.

Maar dit keer is er voor het eerst een Verenigde Lijst van Arabische partijtjes. De eensgezindheid biedt de 'lijst' een kans op de derde plaats. Ruim 20 procent van de 8,2 miljoen Israëli's en naar schatting 15 procent van de 5,8 miljoen geregistreerde kiezers is Arabier. De lijsttrekker van de Verenigde Arabische Lijst, Ayman Odeh, heeft gesuggereerd dat hij straks misschien bereid is gedoogsteun te geven aan een progressief kabinet.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Voor burgemeester Jos Wienen is geloof en politiek een goede combi

Voor burgemeester Jos Wienen is geloof en politiek een goede combi

‘Mensen vragen mij weleens of ik geen predikant had moeten worden’

Advocaat Asia Bibi gevlucht naar Nederland

Advocaat Asia Bibi gevlucht naar Nederland

Diverse politieke partijen willen ook Asia onderkomen bieden in Nederland

5 november 2018
Echtgenoot Asia Bibi vraagt Groot-Brittannië om asiel

Echtgenoot Asia Bibi vraagt Groot-Brittannië om asiel

Huidige situatie te gevaarlijk

5 november 2018