Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Noorse moslims beschermen synagoge

Moslims geven signaal tegen antisemitisme en vormen 'kring van vrede'

in Nieuws

Een hoopvol nieuwtje tussen alle berichten over groeiend antisemitisme in Europa: een groep Noorse moslims wil komende zaterdag een ‘kring van vrede’ vormen rondom een synagoge in Oslo. Na de dodelijke aanslagen vorig weekend in het Deense Kopenhagen vorig weekend willen ze een signaal van verdraagzaamheid en bescherming geven.

De Joodse gemeenschap ging met het initiatief akkoord, op voorwaarde dat er minstens dertig mensen zouden opdagen om een kring rond het gebouw te vormen. Die verwachtingen zijn al ver overtroffen: op Facebook hebben zich al meer dan duizend Noren aangemeld.

Antisemitisme  
De organisatoren hopen dat hun actie de vooroordelen tegenover joden en moslims zal wegnemen. “We denken dat het na de terroristische aanslagen in Kopenhagen een perfect moment is om ons als moslims van antisemitisme te distantiëren", vertelt de 17-jarige initiatiefnemer Hajrad Arshad aan de Times of Israel.

Eerst de moslims
Bij de dubbele aanslag in de hoofdstad van Denemarken kwamen twee mensen om het leven. De schutter Omar el-Hussein schoot eerst een 55-jarige filmmaker neer en daarna de beveiliger van een synagoge. “Als iemand de synagoge wil aanvallen, zul je eerst de moslims moeten aanvallen”, is dan ook een reactie op de Facebook-pagina. 


Foto: herdenking in Kopenhagen na aanslagen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

3000 joden en moslims zingen samen

3000 joden en moslims zingen samen

Indrukwekkende video uit Haifa

Bevat Marvels X-Men-strip antisemitische en antichristelijke verwijzingen?

Bevat Marvels X-Men-strip antisemitische en antichristelijke verwijzingen?

Verhitte reacties in Indonesië rond tekenaar Ardian Syaf

islam en...
‘Allahu akbar’ roepen op Tempelberg is illegaal

‘Allahu akbar’ roepen op Tempelberg is illegaal

Na een proces van vijf jaar heeft de Jeruzalemse rechtbank geoordeeld dat het roepen van ‘Allahu akbar’ (Arabisch voor 'God is groot') tot...

Israël

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans