Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

De dominee die besloot een boordje te dragen

Dominee spreekt op eerste PechaKucha Night in Veenendaal

in Mediatips

Woensdagavond vindt in Veenendaal de eerste PechaKucha Night plaats. Een platform voor creatieve mensen die in 20 plaatjes die elk 20 seconden blijven staan, hun idee presenteren.

Een van de sprekers is Andre van den Bor, predikant bij de Protestantse Gemeente Bathmen. Hij besloot ook doordeweeks een boordje te dragen. Maar waarom kiest hij daarvoor? “Ergens zou de vraag: ‘Waarom draag je geen boordje?’ meer voor de hand liggen. Nederland is namelijk een van de weinige landen waar dominees onherkenbaar in de publieke ruimte zijn’’, aldus Van den Bor. Dat gegeven zette Andre aan het denken. Waarom zijn predikanten in Nederland eigenlijk zo anoniem? Naar eigen zeggen heeft Andre’s ervaring als krijgsmachtpredikant hierin een rol gespeeld. ‘’In Nederland ben je als krijgsmachtpredikant herkenbaar door het kruis op je pak’’. Die herkenbaarheid is voor Andre positief. In de krijgsmacht heeft hij namelijk ontdekt dat heel veel jonge mensen geen idee hebben wat een predikant is. ‘’Opzich ook logisch want als je nooit in een kerk komt, waar kom je dan een dominee tegen? En dan zijn ze meestal ook nog onherkenbaar’’, aldus Van den Bor.

De laatste jaren klinkt steeds vaker het geluid dat geloven iets is wat je achter de voordeur doet. Maar daar bedankt Andre voor. Hij zegt: ‘‘het is niet dat ik de wereld wil bekeren of dat dat boordje een ‘missionair’ doel dient. Maar ik schaam mij niet voor de kerk, het geloof of het predikantschap. Integendeel, ik ben er trots op. Iedereen mag dat weten en zien’’.

Woensdagavond 4 februari vertelt Andre meer over het dragen van een boordje tijdens de eerste PechaKucha Night in Veenendaal. Laat je inspireren door de dominee die besloot ook doordeweeks zichtbaar te zijn.

Zie: www.pechakuchaveenendaal.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Dwárs door de modder om slaven te bevrijden

Dwárs door de modder om slaven te bevrijden

IJM organiseert eerste ‘MudRace’: zaterdag 23 juni bij Flevonice

Gert-Jan Schaap

christelijke...
Visie-jaaroverzicht 2017

Visie-jaaroverzicht 2017

CU regeert mee, kerkelijke eenheid en evolutie...

Marco van der Straten

politiek en...
‘Zolang er christenen in Syrië zijn, blijf ik’

‘Zolang er christenen in Syrië zijn, blijf ik’

Priester Athanasios uit Homs spreekt op de Open Doors-dag

Joëlle Post

christenvervolgi...

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips