Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Bijzonder onderwijs

in Geloven

Ik kan me vergissen, maar ik heb de indruk dat ik ze steeds vaker hoor: pleidooien van niet- of ex-gelovigen om het bijzonder onderwijs af te schaffen. Indoctrinatie zou het zijn, hersenspoeling - dat soort termen. Vorige week hoorde ik het weer, tijdens opnames voor Adieu God?.

Mijn tegenwerping is steevast: 'Als jullie je eigen kinderen opvoeden, doen wij de onze'. Maar daar kom ik niet meer mee weg: 'Ja, maar ik betaal ook belasting en ik wil niet dat er met mijn belastinggeld geïndoctrineerd wordt'. Maar dan gebruiken we jouw belastinggeld voor de school van jouw kinderen en het mijne voor de school van mijn kinderen...

De geestelijke vrijheid van kinderen is in het geding, schreef columnist Jonathan van het Reve onlangs in de Volkskrant. Ik geloof er helemaal niets van. Natuurlijk zijn er mensen die hun christelijke opvoeding later als ballast ervaren, maar dat geldt evenzo voor andere opvoedingen.


Waarom ik voor bijzonder onderwijs ben? Mooier dan Herman Finkers kan ik het niet zeggen: 'Je zwijgt toch ook niet tegen je kinderen, zodat ze later zelf hun taal kunnen kiezen?'


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Het gat van 60 miljoen

Het gat van 60 miljoen

Waarom Tijs van den Brink trots is op de publieke omroep

Tijs van den Brink

Tijs van den...
Zondag op tv: 'Verlangen naar Veiligheid'

Zondag op tv: 'Verlangen naar Veiligheid'

Tijs van den Brink in gesprek met Beatrice de Graaf

Tijs van den...
'Vertel elkaar dat het kwaad eindig is'

'Vertel elkaar dat het kwaad eindig is'

Waarom Beatrice de Graaf put uit de hoop die in ons is

Sjoerd Wielenga

politiek en...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans