Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

40-dagentijd met kinderen

8 tips van schrijfster Johanna Looijen

in Geloven

De veertigdagentijd in aanloop naar Pasen is begonnen. Speciaal voor Visie maakte Johanna Looijen-de Rijke drie kijktafels ter inspiratie. Eind vorig jaar verscheen haar boek 'In het oog, in het hart', waarin ze 52 Bijbelteksten op een creatieve manier uitbeeldt. “De Bijbel heeft veel waardevols te bieden, juist ook voor kinderen. De kunst is om dat zichtbaar te maken voor ze."

Volgens Johanna gaat het vooral om een andere manier van kijken. “Wat speelt
 er in het leven van je kind? Lopen ze de avondvierdaagse? Leg de medailles naast een tekst over de strijd van het geloof.
 Ben je op vakantie? Leg de vakantieschatten naast een tekst over Gods schepping. Wordt het lente? Leg de lentebloemetjes naast een tekst over opnieuw geboren worden. Met Valentijnsdag kun je denken aan een hartentafel met de tekst 1 Johannes 4:19: ‘God heeft ons eerst lief gehad.’ Kom je zelf niet zo snel op ideeën, maak dan bijvoorbeeld onderstaande voorbeelden of de voorbeelden uit mijn boek na. 

Kijktafel 1: schoonmaken

Johanna: “Deze is door zijn eenvoud heel duidelijk. De tekst komt uit Psalm 51:4: ‘Was mij schoon van alle schuld, reinig mij van mijn zonden.’ Dat beeld je uit met schoonmaakmiddelen of zeep en shampoo. Je kunt ook met jonge kinderen samen aan de schoonmaak gaan (auto wassen, ramen zemen) en er zo samen van doordrongen raken hoe mooi iets is als het weer schoon is.” (vanaf ongeveer 4 jaar)

Kijktafel 2: vasten

“Voor veel mensen is de veertigdagentijd een periode van vasten. Ook Jezus vastte veertig dagen, om klaar te zijn voor Zijn taak aan het kruis. Hij deed dat in de woestijn, vandaar het zand, dat ook staat voor leegte. Naast het bord kun je voorwerpen neerleggen die je tijdens die periode even wilt laten voor wat ze zijn. Want om echt aan Hem te denken, moet je soms wat dingen níet doen, zodat je ruimte hebt in je hoofd. Zoals in Hebreeën 12:2 staat: ‘Laten we de blik gericht houden op Jezus.’
Als je deze kijktafel langer wilt gebruiken, kun je de steentjes symbool laten staan voor alles wat Jezus droeg aan het kruis (Jesaja 53:4): een zieke opa of bijvoorbeeld een ruzie die nog niet is bijgelegd.” (vanaf ongeveer 10 jaar)

Kijktafel 3: bedekken

De woorden 'kruis', 'vergeving van zonden' en 'bloed' horen kinderen in deze periode heel vaak. Maar het is de vraag hoeveel ze daarvan begrijpen. Vooral bloed dat schoonwast, kan bedreigend zijn voor kinderen die heel beeldend denken. Ik heb daarom gekozen voor het woord ‘bedekt’ uit een tekst uit Romeinen 4:7: ‘Gelukkig is de mens wiens onrecht is vergeven, wiens zonden zijn bedekt.’ Door het rode vliegerpapier, zijn de rode woorden zoals liegen en stelen niet meer leesbaar, maar de zwarte woorden zoals liefde, blijdschap en vrede, wel." (vanaf ongeveer 7 jaar)

"Een jaar geleden zei de oudste, toen 10, ineens dat hij zelf wel een kijktafel wilde maken. Over ruzie en weer goedmaken. Toen was ruzie blijkbaar een thema in zijn leven, maar hij realiseerde zich dus ook dat de Bijbel daar iets over zegt. Ik weet niet of ze al die teksten onthouden, maar ik hoop dat het de sfeer uitstraalt dat de Bijbel betrokken is op ons leven van elke dag en dat we daaruit iets leren over God. Bovendien ontdek je hierdoor ook als ouder soms verrassende dingen over Hem.”

8 tips om zelf aan de slag te gaan:

  • Kijk wat er in het leven van je kind speelt en probeer een link te leggen met een Bijbeltekst.
  • Maak gebruik van (christelijke) feesten en kerkelijke dagen: Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, biddag, Valentijnsdag, Koningsdag.
  • Hoe meer zintuigen er aangesproken worden, hoe aan- sprekender het is. Dus is het mooi als er niet alleen iets
te zien, maar ook te ruiken, te proeven en te horen is. “Ik heb wel eens een kijktafel gemaakt over Spreuken 16:24: vriendelijk taalgebruik dat zoet is als honing. Er lagen honingdropjes bij en wie ’s avonds kon vertellen welke vriendelijke woorden hij of zij had gebruikt, mocht een honingdropje pakken. Of zaai tuinkers, als het gaat over de graankorrel die in de aarde sterft. Dat is rond Pasen een mooi beeld. Je ziet en ruikt het, en als je het op je brood doet, proef je het ook. Als je er dan ook nog een liedje bij draait, heb je alle zintuigen te pakken.”
  • Stop niet teveel in één kijktafel. Wil je toch graag meerdere elementen aan bod laten komen, laat de tafel dan een weekje langer staan.
  • De veertigdagentijd is lang voor heel jonge kinderen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen in de Stille Week een kijktafel over de lijdenstijd te maken.
  • De kracht zit niet alleen in het zichtbare, ook in de herhaling. Probeer dus gedisciplineerd te blijven en de tekst regelmatig te lezen met elkaar. “Soms versloft het bij ons ook wel eens, bijvoorbeeld in de vakanties, maar daarna pak ik de draad weer op.”
  • Je kunt de kijktafel zelf maken, maar ook samen met de kinderen. Laat ze zelf voorwerpen zoeken of iets knutselen, en knoop een gesprekje aan over wat ze zien.
  • Neem een vast moment van de dag, bijvoorbeeld het ontbijt, om de tekst met elkaar te lezen of op te zeggen. Zo leren kinderen de tekst. 


Tekst: Mirjam Hollebrandse
Lees het hele artikel in Visie. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons