Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus: geen grapjes over geloof

"Religie van anderen niet als speeltje gebruiken'

in Nieuws

Paus Franciscus vindt het verkeerd om een religie te beledigen en zegt dat een reactie op zo'n belediging te verwachten is. De paus reageerde met die uitspraak op de aanval op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

,,Je kunt niet provoceren, je kunt het geloof van anderen niet beledigen, je kunt geen grapjes maken over geloof'', zei hij onderweg naar de Filipijnen.

De kerkvader heeft de dodelijke aanval op Charlie Hebdo eerder veroordeeld. ,,Ik denk dat zowel vrijheid van religie als vrijheid van meningsuiting fundamentele mensenrechten zijn'', zei hij aan boord van het pauselijke vliegtuig. Hij wendde zich ter illustratie tot zijn assistent: ,,Het is waar dat je niet met geweld moet reageren, maar ook al zijn we goede vrienden, als hij mijn moeder vervloekt kan hij een stomp verwachten, dat is normaal.''

,,Je kan de religie van anderen niet als speeltje gebruiken'', voegde de paus toe. ,,Deze mensen provoceren en dan kan er iets gebeuren. Er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting.'' Bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie journalisten, cartoonisten en agenten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Gevangenen ontsnapt tijdens lunch met de paus

Gevangenen ontsnapt tijdens lunch met de paus

Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Nieuwe biografie ontkracht mythes rond kerkhervormer (recensie)

Gert-Jan Schaap

Venezolaanse oppositie vraagt paus om hulp

Venezolaanse oppositie vraagt paus om hulp

De Venezolaanse oppositie heeft de hulp van paus Franciscus ingeroepen om een eind te maken aan de ernstige politieke en economische crisis in het...