Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Kleine Gereformeerde Gemeenten sluiten deuren

“Een trend die iets versterkt en de komende jaren doorzet”

in Nieuws

Verschillende kleine Gereformeerde Gemeenten konden de afgelopen jaren niet zelfstandig door. Volgens godsdienstsocioloog Chris Janse zet die trend zich de komende jaren voort. Hij ziet dat kleine gemeenten krimpen en grote gemeenten groeien, meldt het Nederlands Dagblad.

De laatste dienst in de gemeente in Stad aan ’t Haringvliet is op 31 maart 2015, daarna gaat de gemeente over in die van Middelharnis. Afgelopen jaren werden ook de gemeenten in Haarlem (2008), Almelo (2009), Andijk (2012), Zaandam (2012) en Hellevoetsluis (2013) gesloten. De gemeente van Breda is sinds vorig jaar een afdeling van de gemeente ­Dordrecht en Sint Philipsland van de gemeente Tholen.
 
Chris Janse denkt dat het meer van de kleine Gereformeerde Gemeenten zouden moeten sluiten. “Een trend die iets versterkt en de komende jaren doorzet.”
Janse kan zo nog wel een paar kleine gemeenten noemen waarvan het voortbestaan wordt bedreigd: “Oostvoorne, Oude Tonge, Nisse”. Of deze gemeenten ook binnen afzienbare tijd de deuren sluiten, is volgens predikant Jan van Eckeveld, voorman van de Gereformeerde Gemeenten, moeilijk te voorspellen.
 
Lees het hele artikel op ND.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

'Omdat een van de beste preken ooit van een vrouw was'

Mirjam Hollebrandse

Friese kerken nu ook online te bekijken

Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

kerk 5 juli 2018
‘Atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse overleden

‘Atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse overleden

‘God bestaat niet, hij gebeurt’

atheïsme 28 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’