Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

"Katholieken moeten niet voortplanten als konijnen"

Paus: “Ouderschap draait om verantwoordelijkheid nemen”

in Nieuws

In het vliegtuig op de terugweg van de Filipijnen naar Rome, sprak Franciscus heel openhartig met de pers. “Sommige mensen denken dat we ons voort moeten planten als konijnen om goede katholieken te zijn,” zei de paus naar aanleiding van de toespraak van een 12-jarig Filipijns meisje zondag. Maar dit is volgens hem niet het geval. “Ouderschap draait om verantwoordelijkheid nemen.” Paus Franciscus deed deze uitspraken na een bezoek aan de Filipijnen en Sri Lanka.

In landen als de Filipijnen leidt het hebben van een groot gezin vaak tot verwaarlozing en soms zelfs tot het in de steek laten van kinderen.
De paus kreeg tranen in zijn ogen toen een meisje tijdens een bijeenkomst met 30.000 jongeren in Manilla zijn aandacht vroeg voor kinderen die door hun ouders in de steek zijn gelaten en drugsverslaafd raken of in de prostitutie terechtkomen. “Waarom laat God dit gebeuren?” vroeg de 12-jarige Glyzelle Iris Palomar in tranen, zelf heeft zij opvang gevonden in een kerkelijk tehuis.
De Argentijnse paus omhelsde haar en nam uitgebreid de tijd voor het meisje.
Franciscus vroeg de mensen  die dit hoorde om na te denken: “Heb ik geleerd te huilen als ik een kind zie dat wordt misbruikt als een slaaf?”
 
Anticonceptie
De paus blijft tegen anticonceptie, maar betoogde dat de kerk voldoende natuurlijke manieren toestaat om zwangerschap te voorkomen. Volgens paus Franciscus adviseren experts gezinnen om drie kinderen te nemen.
 
Bronnen: ANP & NOS

Foto: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Christenen, doe niet aan yoga!’

‘Christenen, doe niet aan yoga!’

Kerk in India waarschuwt gelovigen geen yoga te beoefenen

Gert-Jan Schaap

kerk 20 april 2018
IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

‘Weer terug in 1933’

katholieke kerk 19 april 2018
Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

‘God was trots op jouw vader’