Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

"Katholieken moeten niet voortplanten als konijnen"

Paus: “Ouderschap draait om verantwoordelijkheid nemen”

in Nieuws

In het vliegtuig op de terugweg van de Filipijnen naar Rome, sprak Franciscus heel openhartig met de pers. “Sommige mensen denken dat we ons voort moeten planten als konijnen om goede katholieken te zijn,” zei de paus naar aanleiding van de toespraak van een 12-jarig Filipijns meisje zondag. Maar dit is volgens hem niet het geval. “Ouderschap draait om verantwoordelijkheid nemen.” Paus Franciscus deed deze uitspraken na een bezoek aan de Filipijnen en Sri Lanka.

In landen als de Filipijnen leidt het hebben van een groot gezin vaak tot verwaarlozing en soms zelfs tot het in de steek laten van kinderen.
De paus kreeg tranen in zijn ogen toen een meisje tijdens een bijeenkomst met 30.000 jongeren in Manilla zijn aandacht vroeg voor kinderen die door hun ouders in de steek zijn gelaten en drugsverslaafd raken of in de prostitutie terechtkomen. “Waarom laat God dit gebeuren?” vroeg de 12-jarige Glyzelle Iris Palomar in tranen, zelf heeft zij opvang gevonden in een kerkelijk tehuis.
De Argentijnse paus omhelsde haar en nam uitgebreid de tijd voor het meisje.
Franciscus vroeg de mensen  die dit hoorde om na te denken: “Heb ik geleerd te huilen als ik een kind zie dat wordt misbruikt als een slaaf?”
 
Anticonceptie
De paus blijft tegen anticonceptie, maar betoogde dat de kerk voldoende natuurlijke manieren toestaat om zwangerschap te voorkomen. Volgens paus Franciscus adviseren experts gezinnen om drie kinderen te nemen.
 
Bronnen: ANP & NOS

Foto: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Rappende priester Sweet Paul

Keniaanse katholieke kerk schorst rappende priester

‘Ik breng jongeren naar Christus’

katholieke kerk 27 juni 2018
Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Achtergelaten door een genereuze weldoener, of door een crimineel met spijt?

katholieke kerk 11 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’