Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Joden vluchten uit Frankrijk

“Mensen zijn vermoord omdat ze iets zijn – omdat ze joods zijn”

in Nieuws

De aanslag en de gijzeling die vorige week plaatsvonden, hebben Frankrijk niet alleen geraakt op het gebied van het vrije woord maar ook op het gebied van geloofsovertuiging. Frankrijk is het land met de grootste Joodse gemeenschap van Europa. Bij de gijzeling in de supermarkt zijn vier Joodse mensen om het leven gekomen. Hierdoor is bij Joodse mensen de angst toegenomen en vluchten sommigen van hen het land uit.

“Ik wil joden doden”
Bij de gijzeling in de supermarkt werden niet alleen mensen gedood om hun beroep, maar ook omdat ze joods zijn. In het telefoongesprek dat Coulibaly met tv-zender BFM voerde tijdens de gijzeling, zei hij letterlijk: “Ik wil Joden doden.” Veel Joodse mensen zijn nu klaar met Frankrijk en vluchten het land uit. De 18-jarige Léa Jaudel zegt tegen dagblad Trouw: “Ik ben zo ontzettend bang, dat ik vannacht geen oog heb dichtgedaan. Volgend jaar wil ik met mijn familie vertrekken naar Canada of Israël.”

Al jaren gevoel van onveiligheid
Er heerst al jaren een gevoel van onveiligheid in Frankrijk. In 2006 werd de 23-jarige Ilan Halimi ontvoerd, gemarteld en vermoord. In 2012 liquideerde Mohamed Merah, een moslim en een crimineel die in de gevangenis was geradicaliseerd, drie kinderen en een rabbijn bij een joodse school in Toulouse. Ook waren er verschillende incidenten toen pro-Palestina-demonstranten een synagoge in de Parijse voorstad Sarcelles aanvielen afgelopen zomer. Door deze incidenten zijn er in 2014 ruim 7000 Joden gevlucht uit Frankrijk. Ze zijn onder andere teruggegaan naar Israël.

Het Joodse volk in de Bijbel
Het Joodse volk wordt in de Bijbel door God zijn eigen volk genoemd. Ze woonden in het land, waarvan God zei, dat het zijn eigen land was, dat hij aan Abraham en zijn nakomelingen gegeven heeft. Geen ander land op aarde is ooit door God beloofd aan een volk. Het land en het volk horen bij elkaar. Toch denkt niet iedereen hier hetzelfde over. Het Joodse volk leeft al eeuwen verspreid over de hele wereld en wordt steeds vaker slachtoffer van antisemitisme. De gijzeling is hier een voorbeeld van.

In de Bijbel wordt aangekondigd dat Joden naar het beloofde land zullen terugkeren. Sommige Joden en christenen denken dat die profetieën nu in vervulling gaan vanwege de bedreiging, maar anderen geloven, dat dit pas bij de komst van Messias zal plaatsvinden.  

Bron: nrc.next & Trouw

Foto: Henrik Berger Jørgensen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Dit is Israëls meest controversiële film

Dit is Israëls meest controversiële film

‘A New Spirit’ draait om geloof in Jezus als Messias: bekijk de trailer

Gert-Jan Schaap

Israël
‘Verbaasd hoe archeologie strookt met de Bijbel’

‘Verbaasd hoe archeologie strookt met de Bijbel’

National Geographic duikt in het leven van Jezus

Willem Bikker

Israël
Messiaans-joodse zangeres verrast jury tijdens Israëlische talentenjacht

Messiaans-joodse zangeres verrast jury tijdens Israëlische talentenjacht

Tslil Goldman: 'God gebruikt mij om te getuigen van Jezus'

Joëlle Post

Israël

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans