Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Is mensenhandel en prostitutie normaal?

Jojanneke van den Berge onderzoekt schimmige wereld in nieuwe EO-serie

in Nieuws

Sinds haar studie is er die lang gekoesterde droom om het onderwerp prostitutie en mensenhandel eens grondig te onderzoeken. Ook de EO heeft vanuit haar wens om maatschappelijk relevante thema’s op de kaart te zetten deze wens. Zo vonden de EO en Jojanneke van den Berge elkaar.

Deze week is het resultaat te zien van een twee-jarige samenwerking van Jojanneke met een redactieteam van de omroep: een 4-delige docu-reality-serie waarin Jojanneke wil ontdekken wat er zich nu écht afspeelt in de wereld achter de wallen, deuren en clubs. Ze spreekt met tientallen prostituees, (ex)pooiers, seks-exploitanten, lovergirls, politie, justitie, marechaussee, advocaten en rechters. Daarnaast wordt in het programma undercover getest hoe het er in de seksbranche aan toe gaat.

Alarmerend
Is legale prostitutie een liberale verworvenheid die met hand en tand verdedigd moet worden? Of eerder een criminele business waarin veel meer gedwongenheid plaatsvindt dan aangenomen? Trek je eigen conclusies na het zien van de alarmerende kijk in de wereld van betaalde seks.

Doel
De EO wil met deze serie bewustwording op gang brengen. Een blinde vlek wegnemen bij Nederlanders èn bij de politiek. "We willen in dit land zo graag geloven dat prostitutie een normaal beroep is en dat alle vrouwen dit vrijwillige doen. Jojanneke onderzoekt of dit echt zo is.", aldus de EO.

Organisaties
Nederland kent diverse organisaties die zich inzetten voor vrouwen die (on)vrijwillig in de prostitutie werken, zoals Het Scharlaken Koord, een onafhankelijke christelijke hulpverleningsorganisatie voor prostituees, slachtoffers van mensenhandel en voor meisjes die met loverboys te maken hebben, maar ook bijvoorbeeld Not for Sale, die door scholing, training en coaching nieuwe kansen op de arbeidsmarkt creëren voor slachtoffers van mensenhandel.

Jojanneke in de prostitutie wordt in vier delen van 45 minuten uitgezonden op 6, 13, 20 en 27 januari om 22.00 uur bij de EO op NPO 3.

  • Aflevering 1: Een normaal beroep?
  • Aflevering 2: Ze kiezen er toch zelf voor?
  • Aflevering 3: De invloed van internet
  • Aflevering 4: Gedwongen prostitutie en mensenhandel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

‘Mijn dochter raakte zwanger op haar 14e’

‘Mijn dochter raakte zwanger op haar 14e’

‘Ze gooide niet alleen haar eigen toekomst om, maar ook die van mij’

Praten over seks: hoe doe je dat goed?

Praten over seks: hoe doe je dat goed?

Nieuw boek roept op tot maatschappelijk debat

Rachèl Koopman

seksualiteit 23 maart 2018
Oud-politiechef Annet Alagbe over geweld tegen vrouwen

Oud-politiechef Annet Alagbe over geweld tegen vrouwen

‘Mannen moeten niet bang worden vrouwen te versieren’

Tirza van der Graaf

kerk 8 maart 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’