Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Elia als Charlie Hebdo

in Geloven

'Als mijn goede vriend dr. Gasparri (zijn woordvoerder, TB) vloekt over mijn moeder, kan hij een klap verwachten'. Met dit argument verdedigde de paus onlangs zijn standpunt dat de vrijheid van meningsuiting wat hem betreft begrensd is: godsdiensten mogen niet bespot worden.

Het lijkt me niet het sterkste argument, voor een overigens ook niet heel overtuigend standpunt. Slaan als je moeder wordt beledigd, moet je gewoon niet doen, ook niet als je paus bent.

Maar ook het standpunt dat je godsdiensten niet zou mogen bespotten, lijkt me niet houdbaar. Het bespotten van een god komt in de beste families voor. Wat dacht u van Elia op de Karmel? 'Doet jullie god een middagdutje? Is 'ie op reis?' Een opmerking in de geest van Charlie Hebdo.

Nou deed Elia ook dingen die wij gelukkig niet meer doen. Daarom een ander argument: als wij in een pluriforme samenleving de vrijheid willen om onze godsdienst voluit te belijden, hoort daarbij dat anderen de vrijheid hebben daar alles van te zeggen wat zij willen.


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Het gat van 60 miljoen

Het gat van 60 miljoen

Waarom Tijs van den Brink trots is op de publieke omroep

Tijs van den Brink

Tijs van den...
Zondag op tv: 'Verlangen naar Veiligheid'

Zondag op tv: 'Verlangen naar Veiligheid'

Tijs van den Brink in gesprek met Beatrice de Graaf

Tijs van den...
'Vertel elkaar dat het kwaad eindig is'

'Vertel elkaar dat het kwaad eindig is'

Waarom Beatrice de Graaf put uit de hoop die in ons is

Sjoerd Wielenga

politiek en...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans