Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Elia als Charlie Hebdo

in Geloven

'Als mijn goede vriend dr. Gasparri (zijn woordvoerder, TB) vloekt over mijn moeder, kan hij een klap verwachten'. Met dit argument verdedigde de paus onlangs zijn standpunt dat de vrijheid van meningsuiting wat hem betreft begrensd is: godsdiensten mogen niet bespot worden.

Het lijkt me niet het sterkste argument, voor een overigens ook niet heel overtuigend standpunt. Slaan als je moeder wordt beledigd, moet je gewoon niet doen, ook niet als je paus bent.

Maar ook het standpunt dat je godsdiensten niet zou mogen bespotten, lijkt me niet houdbaar. Het bespotten van een god komt in de beste families voor. Wat dacht u van Elia op de Karmel? 'Doet jullie god een middagdutje? Is 'ie op reis?' Een opmerking in de geest van Charlie Hebdo.

Nou deed Elia ook dingen die wij gelukkig niet meer doen. Daarom een ander argument: als wij in een pluriforme samenleving de vrijheid willen om onze godsdienst voluit te belijden, hoort daarbij dat anderen de vrijheid hebben daar alles van te zeggen wat zij willen.


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Tijs van den Brink genomineerd voor Europese prijs

Tijs van den Brink genomineerd voor Europese prijs

'Tijs liet een nieuw geluid horen in het publieke debat'

11 oktober 2018
Tijs van den Brink over 100 keer 'Adieu God?'

Tijs van den Brink over 100 keer 'Adieu God?'

16 opmerkelijke afleveringen op een rijtje

Tijs van den Brink

9 oktober 2018
‘Ik heb last van interviewstress’

‘Ik heb last van interviewstress’

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink

11 september 2018