Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

'Als God zo machtig is kan Hij wel tegen kritiek'

Charissa Bakema in het programma "Onderweg"

in Geloven

Theaterdocent en kerkpionier Charissa Bakema is kritisch ingesteld. Haar dominee was vóór kernwapens in haar tienertijd, zij was tegen. Toen haar vader vond dat ze toch wel erg kritisch was, zei ze: "Als God zo groot en machtig is, kan Hij ook wel tegen kritiek."

Van haar Baptistische ouders kreeg ze overigens alle ruimte voor haar creatieve kant: toneelspelen en dansen. Op zondag zwemmen of een ijsje kopen was geen punt, vertelt ze in Onderweg.

Onlangs verscheen haar eerste boek 'De verhalenkathedraal'. "Verhalen helpen ons elkaar te verstaan. Kinderen zijn weerbaarder als ze de familieverhalen kennen. Wie zijn verhalen kent, staat steviger in de wereld", aldus Charissa. Als voorbeeld noemt ze het verhaal van haar opa, die schipper was: "Zijn boot heette Luctor, 'Ik worstel', en daarin herken ik mezelf. Ook ik ga graag de strijd met mezelf en anderen aan. Uiteindelijk brengt dat me verder", aldus Charissa.

Als kerkpionier in Utrecht is ze betrokken bij 'Blossom', een initiatief dat twintigers en dertigers blijkt aan te trekken. Er worden bijvoorbeeld avonden in een kroeg belegd waar mensen elkaar verhalen vertellen. Wat blijkt? "Dat levert een gemeenschapsgevoel op. Maar christenen moeten dan wel afleren er een moraal aan toe te voegen! Mensen mogen er hun eigen interpretatie aan geven."

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond 17 januari op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur. Een video van het gesprek is te bekijken vanaf de vrijdag voor uitzending via www.eo.nl/onderweg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Christenen in het westen zijn verwend'

'Christenen in het westen zijn verwend'

“Wij hebben hier in het westen veel leed en oorlogen meegemaakt in voorgaande eeuwen, daar niet van. Maar op dit moment kun je de christenheid in het...

christelijke...
Henk Binnendijk: "Ik verlang ernaar om God te zien!"

Henk Binnendijk: "Ik verlang ernaar om God te zien!"

'Sidney Wilson heeft mijn leven ongelooflijk gevormd'

Lastige vragen bij het welvaartsevangelie

Lastige vragen bij het welvaartsevangelie

Ik geloof ook dat God zegent, maar wanneer wordt mijn geloof te absoluut?