Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Pastor CAR vraagt hulp aan het Westen

Pastor Jean-Marc wil hulp om te bouwen aan een eerlijke maatschappij

in Nieuws

Pastor Jean-Marc uit de Centraal-Afrikaanse Republiek vraagt het Westen om steun. Hij wil dat zijn landgenoten leren hoe ze kunnen bouwen aan een eerlijke maatschappij. En hoe ze met behulp van microkredieten kunnen werken aan wederopbouw.

Pastor Jean-Marc en zijn kerk kregen te maken met aanvallen van Séléka-rebellen in de hoofdstad Bangui en vingen vervolgens honderden mensen op. Dit schrijft Open Doors op zijn website. Uit zijn verhaal blijkt opnieuw hoe het land totaal uiteengevallen is. “De kerk is op dit moment het enige dat onze samenleving verbindt”, vertelt hij. “Er is geen overheid, geen politie, geen recht.”

Microkredieten
Hij gelooft dat microkredieten een belangrijke rol kunnen spelen in de wederopbouw van zijn land. Daarvoor vraagt hij westerse leiders om hulp. “Want wij weten niet hoe het moet. Laat jullie leiders komen en leer onze wereldse leiders hoe je een eerlijke maatschappij opbouwt.”

Christenvervolging
Sinds de opstand van de Séléka-rebellen in 2012 worden christenen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hevig vervolgd. “Dat hadden we nog nooit meegemaakt. Wij waren als christenen immers in de meerderheid. Wanneer we hoorden over christenvervolging in buurlanden, bleef het ver van ons bed.” Daarom vraagt pastor Jean-Marc of het Westen hun voorgangers wil leren omgaan met vervolging.

Opvangplaats voor traumacounseling
De kerk van pastor Jean-Marc functioneert nu als opvangplaats en locatie waar traumacounseling wordt gegeven. “We hebben mensen die voorheen uit wraakgevoelens voor Séléka bij de anti-Balaka vochten, geleerd hoe ze moeten leven zonder wraak te nemen. We helpen duizenden verkrachte vrouwen met het verwerken van hun trauma’s. Ook mannen en kinderen helpen we met het verwerken van de verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt.”

Lees hier het levensverhaal van pastor Jean-Marc. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Pakistaans gezin duikt onder, bang óók uitgezet te worden

Pakistaans gezin duikt onder, bang óók uitgezet te worden

Familie Javed uit Veessen vreest zelfde lot als familie Israël uit Epe

Gert-Jan Schaap

christenvervolgi...
Vrijgekocht uit slavernij, dankzij giften van Visie-lezers!

Vrijgekocht uit slavernij, dankzij giften van Visie-lezers!

Christelijk Pakistaans gezin bevrijd uit steenfabriek na ‘gedwongen bekering’ tot islam

Gert-Jan Schaap

christenvervolgi...
Vrouwen zijn dubbel de dupe bij christenvervolging

Vrouwen zijn dubbel de dupe bij christenvervolging

Deze “akelige waarheid” blijkt uit statistieken van Open Doors

Gert-Jan Schaap

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans