Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mijn juk is zacht en mijn last is licht

Veelzeggende oneliner van Jezus

Veel zaken in het leven kunnen op je drukken als een zware last. Denk aan dingen die fout gaan, regels en wetten die je opgelegd worden .... Je draagt ze als een juk op je schouders mee.

Deel:

Het dragen van lasten is vermoeiend en kost veel energie. Ze kunnen je onrustig en zelfs angstig maken. Is er een weg die verlichting biedt voor jouw lasten? Is er iemand bij wie je terecht kunt met al je lasten? Iemand aan wie je ze over kunt geven? Iemand die je kunt vertrouwen?

Uitnodiging
Aan allen die vermoeid zijn en gebukt gaan onder hun lasten, stuurt Jezus een uitnodiging. Hierin nodigt hij uit om tot hem te komen. Hij heeft je namelijk iets te bieden: rust. Hoe ga je in op deze uitnodiging? Dit begint bij het ontdekken van wie Jezus werkelijk is en hoe je door hem in contact komt met God. Als je ontdekt wie hij is, kun je jouw lasten bij hem brengen en ze aan hem overgeven. Het vraagt een keuze om op deze uitnodiging in te gaan.

Juk
Een juk is een instrument om emmers of manden mee te dragen. Vroeger in de landbouw werd een juk gebruikt om twee dieren met elkaar te verbinden om een last te trekken of om hulp te bieden bij het ploegen. In overdrachtelijke zin drukt het de relatie uit tussen een slaaf en zijn meester. De slaaf behoort toe aan zijn meester.

Het juk van Jezus
Jezus zegt: neem mijn juk op je. Is dit niet een nieuwe last die je op je neemt? Het roept de gedachte op van moeten. Als je naar Jezus toegaat: moet je dan naar de kerk? Moet je dan bijbel lezen? Moet je dan bidden? Moet je dan allerlei regeltjes onderhouden? Jezus zegt dat zijn juk zacht is en zijn last licht. Zacht wil zeggen dat Jezus het goede met jou voor heeft. Wat hij aanreikt is heilzaam. Zijn juk is licht, omdat hij voorziet in de mogelijkheid om het te kunnen dragen. Hij nodigt uit om zijn juk op je te nemen en van hem te leren. Dit betekent dat je bij hem mag komen, naar hem mag luisteren en rust bij hem kunt vinden.

Zachtmoedig en nederig van hart
Zachtmoedig en nederig worden, dat leren we van Jezus. Zachtmoedigheid heeft te maken met vriendelijkheid, dienstbaarheid en geduld. Nederig worden is je eigen trots, je wensen, verlangens, ambities enz. loslaten en jezelf overgeven aan Jezus. Het navolgen van Jezus brengt rust, omdat je leert te wandelen op Gods weg midden in een wereld die zich bevindt in gebrokenheid en onzekerheid. Bij Jezus vind je bescherming en zekerheid. Zijn vrede vervult jouw hart. Dit is een groeiproces dat zich voltrekt als jij je blik gericht houdt op Jezus (Hebreeën 12:2).

Matteüs 11:28-30
'Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.'

 

Daniella Haesevoets, EO-Nazorg

--:--