Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Lands of the Monsoon

TV: maandag 22 t/m vrijdag 26 december, NPO2, 19:25 uur

in Nieuws

Een serie vol prachtige beelden over hoe zuidelijk Azië moet zien om te gaan met, maar ook afhankelijk is van, het tumultueuze weersysteem dat dit gebied ieder jaar weer totaal verandert: de moesson.

In fraaie en unieke beelden reizen we door de landen de moesson, van Tibet tot Australië.

maandag 22 december
De moesson geeft en neemt
Deze aflevering, die ons van de noordkust van Australië naar de toppen van de Himalaya voert, schenkt ons een blik op dierenleven en culturen in al hun verscheidenheid. Met daarnaast een uitleg over wat de moesson precies is.

dinsdag 23 december
Regentijd
In deze aflevering zien we de moesson in al zijn destructieve kracht. We volgen de drama’s die zich afspelen als het weerfront het Indiase subcontinent en Zuidoost-Azië teistert, van de eerste aarzelende regendruppels tot stortregens die nooit meer op lijken te houden.

woensdag 24 december
Droogte
Van de winderige, stoffige woestijnen van Noord-India tot de weelderige bossen van Borneo en de Australische noordkust moet de natuur zich aanpassen aan de maandenlange droogte.  In deze aflevering zien we in unieke beelden hoe vindingrijk de natuur inspeelt op zulke catastrofale veranderingen.

donderdag 25 december
Eilanden van overvloed
In het hart van het moessongebied, tussen Australië en het Aziatische vasteland, liggen duizenden tropische eilanden. Door hun vulkanische oorsprong en duizenden jaren van moessons horen deze eilanden tot de ecologisch meest diverse gebieden op aarde.

vrijdag 26 december
De moesson en de mens
Variaties in de moesson hebben grote beschavingen mogelijk gemaakt, maar ook weer te gronde gericht. De mens doet een steeds zwaarder beroep op de natuurlijke hulpbronnen in deze gevoelige regio. Welke gevolgen zal dat hebben voor de magische landen van de moesson?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Christenen bidden voor regen

Christenen bidden voor regen

Gortdroge periode blijft aanhouden

Miriam Duijf

bidden Gisteren
Waarom heeft God de mug gemaakt?

Waarom heeft God de mug gemaakt?

Het dodelijkste dier ter wereld: waar is de mug goed voor?

2Doc: Anote’s Ark

2Doc: Anote’s Ark

President Anote Tong: een 21ste eeuwse Noach?

schepping 4 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’