Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Kerken spreken zich uit tegen misbruik

Vooral jonge mensen en vrouwen moeten beschermd worden

in Nieuws

Meer dan twintig kerken uit verschillende kerkverbanden hebben woensdag een verklaring ondertekend waarin staat dat zij misbruik binnen de kerk veroordelen. Dit meldt de Raad van Kerken.

Misbruik
Veiligheid moet voortdurend een punt van aandacht zijn bij kerken.
Met name door kwesties rond seksueel misbruik waren kerken en kerkelijke instellingen de laatste jaren geregeld in het nieuws. Kerken bleken tegen de verwachtingen in niet altijd voor iedereen een veilige plek te zijn.
 
In reactie hierop, hebben verschillende kerken intussen beleid ontwikkeld rondom preventie, hulpverlening, erkenning en genoegdoening. Dit beleid wordt vastgelegd met het ondertekenen van de gezamenlijke verklaring.
 
Verklaring
In de verklaring veroordelen de ‘christelijke kerken in Nederland’ alle vormen van grensoverschrijdend gedrag waarbij misbruik gemaakt wordt van macht in pastorale en andere relaties in de kerk. Vooral jonge mensen en vrouwen moeten beschermd worden.
 
De kerken realiseren zich dat ze er met een verklaring niet zijn. De tekst is bedoeld als een basisverklaring, die binnen de afzonderlijke kerken verdere uitwerking en toetsing vraagt. De uitwerkingen kunnen per kerk verschillen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Bill Hybels beschuldigd van seksueel onacceptabel gedrag

Bill Hybels beschuldigd van seksueel onacceptabel gedrag

Oudstenraad weerspreekt de aantijgingen na onderzoek

kerk
Kerken ruimen zwerfafval op in de buurt

Kerken ruimen zwerfafval op in de buurt

Landelijke Opschoondag biedt kans om zichtbaar te zijn in de wijk

Joëlle Post

kerk
Waarom dit schitterende aanbiddingslied onder vuur ligt

Waarom dit schitterende aanbiddingslied onder vuur ligt

Andrew Peterson biedt excuus aan voor muziekvideo 'Is He worthy?'

Gert-Jan Schaap

kerk

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans