Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

50 gemeenten voorzien in bed-bad-brood

“Juist nu het winter wordt mogen we mensen niet in de kou laten staan”

in Nieuws

Uit een inventarisatie van de ChristenUnie blijkt dat in ieder geval 50 gemeenten een bed-bad-brood-voorziening organiseren voor uitgeprocedeerde vreemdelingen. Dit naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten. Dit wordt gemeld op de website van de CU.

In november sprak het Europees Comité voor Sociale Rechten uit dat er voldoende opvang moest zijn voor uitgeprocedeerde vreemdelingen. Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Nijmegen zijn daar al mee begonnen. Veel andere gemeenten overwegen om ook met bed-bad-brood-voorzieningen te beginnen. Talloze andere gemeenten gaven al noodhulp aan uitgeprocedeerde vreemdelingen, ook vóór de uitspraak van november.
 
Hartverwarmend
Tweede Kamerlid Joël Voordewind, ChristenUnie, laat weten dat hij dit hartverwarmend vindt. “Juist nu het winter wordt mogen we mensen niet in de kou laten staan, of mensen nu uitgeprocedeerd zijn of niet.” ChristenUnie-fracties overal in het land hebben raadsmoties ingediend die het college van burgemeesters en wethouders oproept opvang te organiseren.
 
Struisvogelpolitiek
Wat Voordewind betreft is er ook nog veel werk te doen is, vooral op Rijksniveau: “Staatssecretaris Teeven kan niet blijven wegkijken en de gemeenten met deze opvangkosten blijven opzadelen. De opvang van vreemdelingen is een Rijksaangelegenheid.” Hij roept de staatssecretaris en de coalitiepartijen PvdA en VVD dan ook op om deze gemeenten zo snel mogelijk financieel tegemoet te komen. “De tijd van struisvogelpolitiek is echt voorbij,” aldus Voordewind. Hij wil een debat met staatssecretaris Teeven waarom het kabinet blijft weigeren om met geld over de brug te komen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

150e wake bij uitzetcentrum voor gedetineerde vluchtelingen

150e wake bij uitzetcentrum voor gedetineerde vluchtelingen

'We willen deze vluchtelingen laten merken dat we ze niet vergeten'

vluchtelingen
Nog steeds verdrinken mensen voor de kust van Europa

Nog steeds verdrinken mensen voor de kust van Europa

Makers documentaire ‘De deal’ roepen op tot actie

vluchtelingen
Dit is de trailer van een nieuwe film over paus Franciscus

Dit is de trailer van een nieuwe film over paus Franciscus

‘Pope Francis - A Man of His Word’ van de beroemde cineast Wim Wenders gaat 18 mei in première

Gert-Jan Schaap

paus