Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Tip voor dankdag: de zegeningenfles

“Als ik al die briefjes lees, kan ik me onwijs verwonderen”

in Nieuws

We zitten al midden in de herfst, maar op deze dankdag ga ik toch even terug in de tijd, naar begin januari...

Normaal heb ik voor een nieuw jaar geen goede voornemens, omdat ik vind dat voornemens elke dag gemaakt (en uitgevoerd!) kunnen worden, maar afgelopen januari heb ik wel een goed voornemen bedacht. Ik wilde in 2014 meer dankbaarheid leren. Daarom ben ik begonnen mijn zegeningen te tellen. Maar voordat ik op 1 januari lukraak begon met tellen, stelde ik mezelf eerst de volgende vragen:

Hoe tel je zegeningen? En wat voor zegeningen tel je eigenlijk om dankbaarder te worden? 
 
Twee flessen
Het antwoord op de vragen kwam tot me in de gedaante van twee flessen, die ik voor een eurootje op de kop tikte op een rommelmarkt (en waarvan ik er later achterkwam dat ze voor €3,50 per stuk bij de Dille & Kamille te koop zijn -  lang leve het hergebruik!).

In de eerste fles stop ik sinds 1 januari papiertjes met kleine en grote verlangens die ik heb, wat zich bij mij vaak vertaalt in gebedspunten. Dat kunnen materiële dingen zijn, zoals een andere computer na een crash, maar ook niet-materiële verlangens, zoals het zodanig herstellen van mijn vermoeidheid dat ik (vrijwilligers)werk kan gaan doen, of het krijgen van een leuke kerel als partner (-hint-hint- ;)).

De tweede fles heb ik gebombardeerd tot zegeningenfles. Eens in de zoveel tijd lees ik de inhoud van mijn wensenfles en stop ik alle uitgekomen wensen en verhoorde gebeden in de zegeningenfles. Dat is zo'n dankbaar momentje! Er zijn ontzettend veel grote en kleine wensen die uitkomen! Zo heb ik van iemand een computer gekregen (gratis en voor nop!) en heb ik de laatste maanden weer zoveel energie opgebouwd dat ik komende dinsdag een gesprek heb bij een vrijwilligersorganisatie. Het helpt mij om álle wensen die ik heb, ook al lijken ze onbenullig of juist véél te ver van m'n bed, in de wensenfles te stoppen. Als ik dan die briefjes lees, kan ik me onwijs verwonderen om de hoeveelheid mooie dingen die het leven te bieden heeft. En dat maakt me dan weer erg dankbaar (mission accomplished dus!).
 

Geniet-momentjes
Naast de uitgekomen wensen, stop ik ook briefjes in de fles met geniet-momentjes die ik heb gehad: het krijgen van een mooi kaartje, een moment zo hard lachen dat de tranen over m'n gezicht biggelen, een geslaagd tuinfeestje, m'n zusje die komt logeren, vriendinnen waarmee ik door de huiskamer dans, en nog veel meer!

Ik bedenk me nu dat het ook leuk is om een 'tot zegen zijn'-fles te beginnen. Dus ook specifiek dankbaar zijn voor de dingen die ik heb mogen weggeven of uitdelen. Per slot van rekening is geven net zo leuk als krijgen!

Wacht niet tot 2015
Wil je ook je zegeningen concreet gaan tellen? Wacht dan niet tot 2015, maar koop een notebook, pimp een oud schriftje, scoor een weckpot bij de kringloop of gebruik voor mijn een part een ouwe sok. Laat vandaag je eerste dankdag zijn!

Tekst en beeld: Petra Hengsdijk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Albino in Afrika

‘Albino’s in Afrika sterven niet – ze verdwijnen’

Jantina Boelaars beklimt de Kilimanjaro om ze een stem te geven

Arianne Ramaker

5 uur geleden
Buurtdominee Jan Wolsheimer: 'Tijd is het nieuwe goud'

Buurtdominee Jan Wolsheimer: 'Tijd is het nieuwe goud'

Wat Jan leerde in een Amsterdams buurthuis

Willemijn de Jong strijdt tegen prostitutie

Willemijn strijdt tegen prostitutie

'Ik houd niet op totdat het stopt'

Maarten Vermeulen

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan