Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Statenbijbel weer even bij originele kist

Het werk was in 1637 klaar en werd aangeboden aan de Staten-Generaal

in Geloven

Het eerste exemplaar van de Statenbijbel uit 1637 ligt tot februari 2015 weer even bij de originele eikenhouten kist, waarin het boekwerk vroeger werd bewaard.

Museum Catharijneconvent in Utrecht bezit de kostbare kist en heeft de Statenvertaling van Het Utrechts Archief te leen gekregen voor een expositie.

De Statenvertaling is gemaakt op initiatief van de Gereformeerde Kerk, destijds de algemene kerk in Nederland. De kerk vond het belangrijk dat iedereen de bijbel zou kunnen lezen en besloot daarom in 1618 dat de Griekse en Hebreeuwse teksten vertaald moesten worden.

Het werk was in 1637 klaar en werd aangeboden aan de Staten-Generaal. De drukproeven werden bewaard in een kist. Dat was belangrijk, want de hele tekst was met de hand gezet en er moest een origineel beschikbaar blijven. Tot 1800 was het gebruikelijk dat de drukproeven elke drie jaar werden gecontroleerd door kerk en Staat. De kist om de bijbel en de proeven te bewaren is in 1663 gemaakt, aldus het museum.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons