Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Schaamte?

in Geloven

Opmerkelijke rouwadvertentie onlangs in Trouw en het Nederlands Dagblad. 'Met ontzetting en schaamte rouwen wij om mensen verdronken in de Middellandse Zee op weg naar Europa gestorven aan de hoop'. Afzender: vier christelijke organisaties.

De advertentie raakte me, zoals het probleem van deze vluchtelingen me al langer raakt. Hoe wanhopig moet je zijn om voor heel veel geld op een veel te volle, gammele boot met te weinig brandstof te stappen, naar een werelddeel waar je meestal niet welkom bent? Ontzettend wanhopig. En toch schijnen 150.000 mensen per jaar het te doen, van wie een deel verdrinkt. Kyrie Eleison. Een groot, vooralsnog onoplosbaar, probleem. Op voorhand een Nobelprijs voor de politicus die het oplost.

Toch irriteert het woord 'schaamte' in de advertentie, merk ik. Hoezo schaamte? Kan ik er iets aan doen? Ben ik een dictator in een Afrikaans land die z'n bevolking uitbuit? Ben ik een mensenhandelaar die schaamteloos misbruik maakt van volledig uitgeputte vluchtelingen? Nee, dat ben ik niet. Zij moeten zich schamen. Daders zijn daders.

En wij? Wij moeten met alle kracht op zoek naar een oplossing.


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Tijs van den Brink genomineerd voor Europese prijs

Tijs van den Brink genomineerd voor Europese prijs

'Tijs liet een nieuw geluid horen in het publieke debat'

11 oktober 2018
Tijs van den Brink over 100 keer 'Adieu God?'

Tijs van den Brink over 100 keer 'Adieu God?'

16 opmerkelijke afleveringen op een rijtje

Tijs van den Brink

9 oktober 2018
‘Ik heb last van interviewstress’

‘Ik heb last van interviewstress’

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink

11 september 2018