Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Latijns-Amerika: percentage katholieken daalt

De evangelicale gemeentes nemen steeds meer toe

in Nieuws

Het percentage katholieken in Latijns-Amerika daalt. Dat meldt Catholic Culture op basis van een onderzoek van het Pew Forum. Terwijl 84% van de mensen in Latijns-Amerika zegt katholiek opgevoed te zijn, noemt vandaag de dag nog maar 69% zichzelf katholiek.

Latijns-Amerika is van oudsher katholiek. In de meeste landen vormden katholieken tot aan de huidige generatie ten minste 90% van de bevolking. De regio is nog altijd goed voor meer dan 40% van de katholieken in de wereld.

Protestantse kerken in de regio zijn in de afgelopen decennia gegroeid, deels door de instroom van voormalige katholieken. Momenteel is 19% van de Latijns-Amerikaanse bevolking protestant, hoewel slechts 9% protestants is opgevoed.

Evangelicale gemeenten 
Uit het onderzoek blijkt dat in heel Latijns-Amerika grote aantallen katholieken de kerk verlaten. In Nicaragua bestaat 25% van de bevolking uit voormalige katholieken, in Brazilië ongeveer 20%.

Gevraagd naar de reden van hun overstap, zeggen de meeste ex-katholieken dat evangelicale gemeentes hen een sterker gevoel gaven van een persoonlijke relatie met Jezus Christus. De katholieken die overgestapt zijn naar de evangelicale gemeentes steunen vaker traditionele christelijke standpunten op het vlak van bijvoorbeeld abortus en homoseksualiteit, dan diegenen die zichzelf nog altijd als katholiek benoemen.


Bron: Katholieknieuwsblad.nl
Foto: Katholieke Universiteit Leuven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Kerk op vakantie

Kerk op vakantie

Zoek een kerkdienst vlak bij je vakantieoord (in binnen- en buitenland)

kerk 15 juni 2018
Wanneer ben je een goede burger?

Wanneer ben je een goede burger?

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink

Dominee gedood door krokodil tijdens doopdienst

Dominee gedood door krokodil tijdens doopdienst

Ethiopische dominee aangevallen tijdens plechtigheid

Tirza van der Graaf

kerk 7 juni 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’