Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Klaas Muurling smokkelde duizenden Bijbels

EO Door de week, 13 november 2014

in Geloven

Klaas Muurling smokkelde van 1978 tot 1989 duizenden Bijbels naar de communistische landen in Oost-Europa. Hij was nog maar kort boekhouder bij Open Doors, toen de directeur hem onverwachts vroeg om een uitgevallen koerier te vervangen en naar Roemenië te rijden. Hij zei ja, zette zich over zijn angst heen en reed met kloppend hart de grens over. De meeste van zijn in totaal 20 smokkelritten liepen goed af, maar één keer ging het faliekant mis...

Waarom smokkelde hij juist Bijbels, en niet bijvoorbeeld lectuur over mensenrechten of democratie? En wat was het effect van die Bijbels in die landen waar hij ze heen bracht?

Geloofsvervolging

Volgens Muurling worden wereldwijd zo'n 100 miljoen christenen in 60 landen vervolgd vanwege hun geloofsovertuiging. Maar, zegt hij: 'Er is geen deur die op een gegeven moment niet open gaat.' Die verwachting heeft hij ook voor gesloten landen als Irak, Syrië, Noord-Korea en Saoedi-Arabië. Bijbels worden nog steeds gesmokkeld, onder meer naar deze landen.

Beluister de reportage

Klik hier om meer over de uitzendingen van EO Door de week te ontdekken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

‘God is de Enige op Wie wij ons vertrouwen kunnen stellen’

14 september 2018
Amerika legt Turkse ministers sancties op

Amerika legt Turkse ministers sancties op

VS eist vrijlating van dominee Brunson

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Autoriteiten starten officieel onderzoek naar de dood van bisschop Epiphanius

30 juli 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan