Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

'Geroepen door God, niet door de kerk"

Martijn Horsman, voorganger in Amsterdam

in Nieuws

“Ik ben niet opgegroeid met een groot geloof in het instituut kerk”, vertelt voorganger van de Amsterdamse Stroom-gemeente Martijn Horsman zaterdag 15 november aan Elsbeth Gruteke. “Ik zocht mijn inspiratie vaak buiten de bekende kaders”.

Ajax-fan Martijn Horsman leefde en leerde een tijd in New York, voordat hij kerkvernieuwer werd in Amsterdam. Hij groeide op in Lisse, in een kleine gereformeerd-vrijgemaakte gemeente. Later studeerde hij theologie aan de universiteit van zijn kerk in Kampen.

“Ik was er snel van overtuigd dat je geen voorganger kan zijn op grond van je loyaliteit en je aanpassingsvermogen aan het bestaande systeem”, zegt Horsman in het interview met Elsbeth Gruteke. “Er zit iets waardevols in de gedachte dat je allereerst geroepen bent door God. Hoewel dat ook tot arrogantie kan leiden. Je innerlijke vrijheid en speelsheid moet je behouden, wil je voorganger van een kerk kunnen zijn. Dat je zegt: hier geloof ik in, de rest kan de boom in”.

Het publiek dat op de samenkomsten van Stroom afkomt, is vaak vroeger nog wel met het geloof groot gebracht, vertelt Horsman. “Wij zijn heel erg goed met de ontkerkelijkten en slecht met de onkerkelijken. Er komen veel mensen die het geloof nog wel een kans willen geven. Die afgehaakt zouden zijn als ze niet een kerk gevonden hadden die hen helpt zoals Stroom. We zijn veel minder goed in mensen die echt onkerkelijk zijn”.

Onderweg wordt elke zaterdagavond uitgezonden van 20:02 - 21:00 uur op Radio 5

Video van het gesprek bekijken (vanaf de vrijdag voor de uitzending): www.eo.nl/onderweg

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wekelijks naar de kerk met Petra of Yvonne

Wekelijks naar de kerk met Petra of Yvonne

Bijzondere geloofsverhalen in 'Zin, Zout en Zegen'

Bart van Delen

kerk
Visie-jaaroverzicht 2017

Visie-jaaroverzicht 2017

CU regeert mee, kerkelijke eenheid en evolutie...

Marco van der Straten

politiek en...
“Een deken die altijd verwarmt”

“Een deken die altijd verwarmt”

Petra de Joode over haar nieuwe programma: Zin, Zout en Zegen

kerk

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans